Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek kårer den 11. oktober vinderen af Landdistriktsprisen 2021 til Landdistriktskonferencen. HORESTA har indstillet én lokal ildsjæl og to stærkt lokalforankrede virksomheder, som er med i opløbet om prisen.

Prisen anerkender og hylder det store lokale engagement, som virksomheder, lokale pionerer og lokalforeninger viser, og udmærker de initiativer, de tager, som er til gavn for udviklingen i landdistrikterne.

”Vi har i år indstillet tre stærke kandidater til Landdistriktsprisen, som vi alle mener er værdige vindere af prisen. De har alle vist et værdifuldt engagement i deres lokalområder, hvad enten de har skabt et bæredygtigt, gastronomisk eller kulturhistorisk aftryk. Der er ingen tvivl om, at personer og virksomheder inden for turisme- og oplevelseserhvervet er med til at skabe positiv udvikling og forandring i landdistrikterne,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.  

Kulturarv med respekt for naturen forankret i nutiden

Saltoftehus er Birgitte Boserups bidrag til kulturhistorien om Saltofte Gods, som nu i 3. generation Boserup optræder som et særligt bindeled mellem lokalsamfundet, turismen og de lokale virksomheder. Birgitte Boserup har formået at træde ind i, udnytte og sammenflette kulturarven på Saltofte Gods med nutidens forretningsmuligheder. Baseret på hendes egne erhvervserfaringer har hun skabt Saltoftehus konferencecenter, og bundet en sløjfe om det, der forener og udvikler bygningerne på Saltofte Gods. Saltofte Gods med Saltoftehus konferencecenter fremstår i dag som to topmoderne og bæredygtige virksomheder i historiske rammer, hvor respekten for naturen, nutiden og nærområdet går hånd i hånd.

Bæredygtighedsturisme i et tyndt befolket område

Hotel Fjordgaarden bør anerkendes for deres fokus på bæredygtighed og udvikling af lokalområdet, hvor indsatsen virkelig gør en forskel i et tyndt befolket, men naturskønt område. Hotel Fjordgaarden har formået at gøre en særlig indsats i forhold til det bygningsmæssige og det gastronomiske med brug af lokale fødevarer. Det er en indsats, der har båret frugt, idet der er blevet skabt fornyet lokal udvikling samt lokale vedvarende arbejdspladser.

Hotellet er derudover det første hotel i Ringkøbing-Skjern Kommune, der har opnået den internationale miljøcertificering Green Key. Det skyldes blandt andet, at de har investeret i at blive stærke på en række miljøkrav inden for energi, vand og bæredygtig mad. Ambitionen er, at hotellet skal blive CO2-neutralt.

Lokalforankret og klimavenlig gastronomi

Dragsholm Slot har bidraget væsentligt til at skabe lokal vækst gennem udvikling af gastronomi i verdensklasse i tæt forening med egnens lokale fødevareproducenter og turisme- og oplevelseserhvervet. Der er et stærkt fokus på lokalt forankrede initiativer, gastronomi og kulinarisk kvalitet på tværs af hele værdikæden - fra fødevareproducenter til madoplevelse og turisme – og ikke mindst på en klimavenlig udvikling i hele fødevarebranchen. Den udvikling Dragsholm Slot har bidraget til har også en positiv afsmittende effekt på beskæftigelsen i lokalområdet.

Kriterier for valg af vinderen

Vinderen af Landdistriktsprisen vil blive vurderet på baggrund af følgende kriterier:

  • Medvirker til at understøtte et stærkere lokalsamfund.
  • Medvirker til at øge velfærden, udvikle servicetilbud og styrke aktiviteter i lokalsamfundet.
  • Kan være til inspiration for andre lokalsamfund rundt om i landet.

Fem finalister vil inden konferencen få direkte besked og blive inviteret til Landdistriktskonferencen, der finder sted i Middelfart den 11. oktober.

Stort navn med Michelin-stjerner i bagagen vender hjem

Andreas Ring Kjeldsholm Hansen har stået i spidsen for Fasangården og den to-stjernede restaurant
Vollmers i Malmø. Nu vender han tilbage til, hvor det hele startede, da han blev udlært fra Dragsholm
Slot Gourmet.

Restauranter og fagforening i åbent opgør

To kendte restaurantkæder og en Michelin-restaurant på sjællandsk slot får hård kritik af 3F for løndumping. Arbejdsgiverne har en helt anden opfattelse af virkeligheden.

Log ind