Trods fremgang i forhold til 2020 viser sommerens overnatningstal, at hotellerne fortsat lider af manglen på udenlandske turister. Der var 1,3 mio. færre udenlandske overnatninger i sommeren 2021 sammenlignet med året før krisen, og det medfører et samlet turismeomsætningstab på 4,3 mia. kroner.

Det er særligt manglende gæster fra Kina, Norge, USA og Storbritannien, der har forårsaget tabet. I juni, juli og august 2021 var der 97 pct. færre kinesiske hotelovernatninger sammenlignet med samme periode i 2019, mens de tilsvarende tal for Norge og USA lyder på hhv. 81 pct. og 80 pct. færre overnattende gæster.

Lang vej til niveauet før krisen

Før coronapandemien forhindrede turister i at rejse til Danmark, havde de danske hoteller en sommer med i alt 2,8 mio. udenlandske overnatninger.

I år 2020 faldt tallet drastisk til kun 600.000 overnatninger, men i takt med færre restriktioner og et mere åbent Danmark steg tallet i år til 950.000 udenlandske overnatninger.

Overnatningstallene viser altså en fremgang i turismen fra 2020 til 2021, men sammenlignet med 2019 ser vi fortsat en nedgang på 66 pct.

”Tallene fra sommeren 2021 viser, at turismen langt fra er tilbage på det niveau, vi så før coronakrisen. Den markante nedgang på hele 66 pct. i de udenlandske overnatninger sammenlignet med sommeren før krisen, har ikke kun konsekvenser for hotellerne, men påvirker hele turismeværdikæden,” fortæller Jonas Kjær, der er cheføkonom i HORESTA.

Det er særligt hovedstaden, der er blevet hårdt ramt. Fraværet af udenlandske gæster i sommermånederne medførte et tab på 3,7 mia. kroner alene i København.

Rekordhøjt antal af danske hotelovernatninger

Lyspunktet for sommeren 2021 er et rekordhøjt antal danske hotelovernatninger.

3,6 mio. danske gæster har i løbet af sommeren overnattet på de danske hoteller. Det er 6 pct. flere end i 2020, og hele 18 pct. flere end sommeren 2019.

”Selvom de udenlandske gæster lader vente på sig, kan vi glæde os over, at danskerne har valgt at overnatte på de danske hoteller og være turister i eget land,” siger Jonas Kjær.

Læs hele HORESTAs analyse af tallene for hotelovernatninger og turismeomsætningstabet (pdf).

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Video: ”Det har været en bragende succes”

Til HORESTA Hotel Insights var Core Hospitality inviteret til at holde oplæg om de to hoteller Residence Inn by Marriott og Fairfield by Marriott i Nordhavn, som de er operatør for, og som indtil videre har været en stor succes.

Log ind