Når spørgsmålet lyder, hvornår virksomhederne forventer en omsætning på niveau fra før krisen, så finder man de mest optimistiske svar i HORESTAs nye medlemsanalyse blandt restauranterne uden for København. Her svarer hver femte nemlig, at de tror på, at omsætningen vender retur senest til sommer. Blandt Københavns spisesteder er det kun 9 pct., der deler denne opfattelse.

”Coronaen vendte erhvervets virkelighed på hovedet, og der er ingen tvivl om, at pandemien vil have sat varige spor i forbrugernes adfærd. Det store spørgsmål er så, hvad det betyder for virksomhedernes omsætning fremadrettet. Meget afhænger af hvilke gæster man appellerer til, og hvilke restriktioner virksomhederne vil være underlagt i forbindelse med genåbningen,” siger Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.

(artiklen fortsætter under billedet)

Han fremhæver, at spisesteder der historisk har haft en høj andel af omsætningen fra forretningskunder, store selskaber og udlændinge kan have længere udsigter til et normalt niveau af omsætning. Det er også blandt årsagerne til, at hotellerne ikke er lige så optimistiske, vurderer Jonas Kjær.

Blot 4 pct. af de københavnske hoteller forventer, at omsætningen er retur i 2021. De fleste af hovedstadens overnatningssteder svarer 2023.

”Den internationale rejseaktivitet er forbundet med stor usikkerhed, og udenlandske turister har hidtil fyldt utrolig meget i København. Derfor er det ikke en overraskelse, at overnatningsstederne i hovedstaden betvivler, at der med et snuptag igen vil blive fyldt på værelserne. Hertil kommer jo også, at der i 2020 og 2021 er en stor kapacitetsvækst, som er centreret i København, hvilket yderligere vanskeliggør konkurrencesituationen,” siger Jonas Kjær.

Log ind