På et normalt år køber udenlandske turister for 58 milliarder kroner i Danmark. Skal bare en del af denne omsætning hentes hjem i år, skal der lettes på grænsebommen nu.

Sådan lyder opfordringen fra HORESTA på dagen, hvor regeringen præsenterer et nyt digitalt coronapas.

”Lige nu er det sværere for udenlandske turister at komme til Danmark end til mange af de andre lande i EU. Det skal der laves om på nu, for ellers ender sommeren 2021 med at blive endnu en katastrofe for dansk turisme, når det gælder tiltrækning af udenlandske turister,” siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.

I 2020 var det især den omstridte seks dages-regel, der var skyld i, at 4 ud af 5 udenlandske hotelovernatninger i Danmark forsvandt. Nu opfordrer HORESTA til, at staten sætter ind for at undgå, at sommeren 2021 kommer til at koste lige så meget i omsætning.

Danmark hævede for fjorten dage siden incidenstallet til 50. Det vil sige, at turister fra lande med under 50 smittede pr. 100.000 indbyggere kan komme hertil uden at skulle i isolation. Det er dog stadigvæk meget få lande, der lever op til dette krav. EU har samlet set vaccineret 46 pct. af dem over 18 år, hvilket er højere end i Danmark. Også en række tredjelande har også vaccineret en større del af deres befolkning.

”Det giver ikke mening, at Danmark fører en så restriktiv grænseåbning. Det er sidste udkald, hvis vi skal forhindre endnu en sommer stort set uden udenlandske hotelgæster. Derfor opfordrer vi nu til, at Danmark følger efter de øvrige EU-lande og mindsker benspænd for den frie bevægelighed”, siger Kirsten Munch.

Danmark stiller i dag krav om, at gæsterne skal fremvise coronapas i turisme- og oplevelseserhvervet. Derfor mener Kirsten Munch, at det er vigtigt, at man fra dansk side sørger for, at der er gode muligheder for udenlandske turister for at blive gratis testet, når de er i landet, men bestemt også når de krydser grænsen.  

Log ind