Jan Vinther Laursen er ny formand i HORESTA, efter han uden modkandidat blev valgt som afløser for Jens Zimmer Christensen, der tidligere på foråret meddelte, at han ikke genopstillede.

Jan Vinther Laursen er direktør i restaurantkæden Bone’s, som han har været medejer af siden 2010. Bone’s har 24 restauranter i Danmark og en enkelt i Grønland.

Den nye formand kommer ligesom sin forgænger til at stå i spidsen for både HORESTA Brancheforening og HORESTA Arbejdsgiver. Samtidig med valget af ham er der valgt en række nye medlemmer til de to bestyrelser.

Anders Barsøe fra Letz Sushi og Jan G. Larsen fra Hotel Nyborg Strand er valgt til HORESTA Arbejdsgiver, mens de nyvalgte til HORESTA Brancheforenings bestyrelse er Karen Nedergaard fra Absalon Hotel Group, Finn Steffensen fra Nymindegab Kro, Peter Haaber fra Zleep Hotels og Lars Børsting fra REKOM. Mads Friis fra McDonald’s Danmark blev genvalgt til begge bestyrelser, mens Henrik Green fra Hotel Kirstine blev genvalgt til HORESTA Brancheforening.

På det konstituerende bestyrelsesmøde blev Mads Friis valgt som næstformand for HORESTA Arbejdsgivers bestyrelse, mens Georg Sørensen fra MCH Messecenter Herning fortsætter som næstformand for HORESTA Brancheforening.

Jan Vinther Laursen ser frem til samarbejdet i de nye bestyrelser, som er bredere sammensat end hidtil.

En branche i krise

Jan Vinther Laursen tager over som frontfigur i hotel-, restaurant- og turisterhvervets organisation på et tidspunkt, hvor branchen er i gang med en genåbning efter 15 måneder med milliardstore tab.

”Det kommer til at tage meget lang tid for store dele af erhvervet at komme ovenpå igen, og desværre findes der ikke et quickfix. I kampen mod corona har vi i snart halvandet år fået frataget en stor del af vores forretningsgrundlag. Vi har oparbejdet en kæmpe gæld og for de fleste virksomheder har det lange udsigter, før normalen indfinder sig. På den baggrund er det meget skuffende, at man nu fjerner kompensationen - endda før restriktionerne er udfaset”, siger Jan Vinther Laursen.

Han frygter især for erhvervets milliardstore gæld til det offentlige. Afviklingen er flere gange blevet udskudt, men staten bør give mulighed for at afvikle gælden over 5-6 år for at undgå, at eller sunde og veldrevne virksomheder må give op, mener han.

Jan Vinther Laursen tiltræder også formandsposten med et ønske om at få moderniseret branchens overenskomst.

”HORESTA og 3F har en fælles opgave i at få ændret på vores overenskomst. Jeg håber, at vi konstruktivt og i god dialog kan få den moderniseret. Hotel-, restaurant- og turisterhvervet udvikler sig konstant, og det samme gør vores medarbejdere. Det er afgørende, at vi i fællesskab sikre nogle rammer som både arbejdsgivere og lønmodtagere kan se sig selv i,” siger Jan Vinther Laursen.

Den afgående formand, Jens Zimmer Christensen, fortsætter i øvrigt på sine internationale topposter. Han er formand for den europæiske hotel- og restaurantorganisation, HOTREC, og for den europæiske hotelklassifikationsordning, Hotelstars Union.

HORESTA får ny formand

Mads Friis, adm. direktør i McDonald’s Danmark, skal fremover stå i spidsen for landets hoteller, restauranter og turistvirksomheder.

Log ind