Forud for april var hotel- og restauranterhvervets beskæftigelse faldet i syv måneder i træk, men med genåbningen af branchen efter påske var der igen behov for at mande op i virksomhederne. Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik øgede erhvervet beskæftigelsen med ca. 5.500 medarbejdere fra marts til april i år.

Cheføkonom i HORESTA, Jonas Kjær, fortæller, at virksomhederne dog øgede beskæftigelsen med 6.600 ved samme månedsskifte i før krisen i 2019.

”Der er ingen tvivl om, at genåbningen af restauranterhvervet blev startskuddet til en ny virkelighed for mange virksomheder. Jagten blev sat ind på motiverede hænder, der kan bidrage til at indhente det tabte, og det genskabte situationen fra før krisen, hvor der var mangel på arbejdskraft,” siger Jonas Kjær.

(artiklen fortsætter under billedet)

Til trods for at erhvervets samlede beskæftigelse var 33.000 medarbejdere lavere end i samme måned i 2019, så er beskæftigelsen på tværs af dansk erhvervsliv gået 0,1 pct. frem. Ser man alene på alle andre sektorer end hoteller og restauranter, så er der tale om en fremgang på 1,3 pct. fra april 2019 til 2021.

HORESTA efterlyser initiativer, der hurtigt kan øge incitamentet for at tage arbejde, og derudover ønsker HORESTA, at regeringen realiserer deres ambition om jobcentre i andre europæiske lande, som fremgår af deres forståelsespapir fra da regeringen blev stiftet.

”Virksomhederne har oparbejdet en stor gæld under krisen, og nu skal det tabte indhentes, for lige om hjørnet venter tilbagebetalinger af for eksempel lån til A-skat og moms til det offentlige. Skal forretningerne kunne betale, hvad de skylder, så kræver det, at de skaber et overskud,” fortæller Jonas Kjær.

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Fem destinationer fik flere overnatninger i 2023

En samlet turistbranche kunne ved udgangen af sidste uge fejre, at der var vækst i antallet af overnatninger. Men væksten er centreret om fem af landets 19 destinationer, viser en opgørelse.

Log ind