Genåbningen af restauranterhvervet i slutningen af april skabte på kort tid tusindvis af nye job i hotel- og restauranterhvervet.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at alene fra april til maj steg antallet af job i erhvervet med 18.000. Det er en vækst på over 20 procent, og dermed kom erhvervet for første gang i et halvt år over 100.000 medarbejdere igen. Da antallet af medarbejdere i erhvervet var højest, rundede det i juli 2019 127.000.

”Store dele af hotel- og restauranterhvervet er i fuld gang med at bygge omsætning op igen efter halvandet års dyb krise. Vi glæder os over, at mange medarbejdere igen er beskæftiget i erhvervet, og at nye har fundet vej. De mange nyansættelser er udtryk for, at der er stor tiltro til fremtiden,” siger Kristian Nørgaard, der politisk chefkonsulent i HORESTA.

Selv om der i øjeblikket bliver ansat mange nye medarbejdere i hotel- og restauranterhvervet, er der imidlertid brug for mange flere.

Omsætningen er stadigvæk lav i forhold til tidligere – særligt i de større byer, men mange virksomheder bliver i øjeblikket bremset i væksten, fordi de ikke kan skaffe medarbejdere.

31 procent af hotellerne må sige nej til ordrer på grund af mangel på hænder, og det samme gælder 41 procent af restauranterne.
Det er en mangelsituation, der overgår tiden før coronakrisen, hvor manglen på arbejdskraft også var meget stor.

HORESTA opfordrer nu til, at der politisk bliver grebet ind for at sikre flere hænder til erhvervet.

”Der er brug for initiativer på mange niveauer. Vi efterlyser, at regeringen gør alvor af planerne om at etablere jobcentre i Sydeuropa og i øvrigt udbreder det til hele EU. Derudover ønsker vi lettere adgang for arbejdskraft fra lande uden for EU. Lige nu koster manglen på arbejdskraft virksomhederne dyrt, især når mange nu skal til at afdrage på coronagælden,” siger Kristian Nørgaard.

Han opfordrer også til en intensiveret indsats for at få flere danskere til at tage et job i hotel- og restauranterhvervet. For eksempel ved at sænke bundskatten eller ved at målrette indsatsen i de kommunale jobcentre.

80.000 ledige hoteljobs i USA

USA’s hotelbranche kæmper for at skaffe flere medarbejdere, i år forventes ansat 45.000 nye. Manglen på arbejdskraft tvinger lønningerne op, det kan betyde dyrere hotelovernatninger.

Dansk økonomi står foran et godt år

Danskerne blev hårdt ramt af den høje inflation, men privatforbruget har fået et flot comeback. Med stor vækst i købekraften og udsigt til mere medvind fra ikke mindst medicinalindustrien kan 2024 blive et overraskende vækstår.

Rekord i beskæftigelse hos hoteller og restauranter

Hotel- og restaurantbranchen satte rekord i beskæftigelsen i 2023 med en vækst på 3,2 procent i forhold til året før. Virksomhederne kunne dog have ansat endnu flere på grund af stor efterspørgsel.

Log ind