Danmark kommer til at mangle dygtige faglærte i fremtiden, og det rammer blandt andet virksomhederne i hotel- og restauranterhvervet. Derfor er HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration gået sammen om projektet ”Fra talent til faglært”, som skal mindske frafaldet på 30 % på erhvervets uddannelser. Det skal ske ved en målrettet mentorordning, hvor unge faglærte fra branchen fastholder de unges motivation gennem første praktikforløb.

”Det er et nyt tiltag at bruge så unge mentorer i målet om at fastholde elever, og i Nordea-fonden glæder vi os derfor til at se, hvilken læring projektet kan bidrage med. For det er ingen tvivl om, at med en ung-til-ung-mentorordning vil eleverne få en støtte og opmuntring gennem selve praktikforløbet, som kun kan gøre uddannelsen endnu mere attraktiv og tryg,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter projektet med 2,2 millioner kroner over en toårig periode.

Projektets formål er at skabe rammerne for et unge-netværk, hvor dialogen mellem mentor og mentees er i øjenhøjde, og hvor praktikforløbets forskellige oplevelser kan drøftes, diskuteres og holdes op mod andre unges erfaringer. Dermed kan mentorerne, der har været gennem samme uddannelse, understøtte og fastholde eleverne i deres uddannelsesvalg.

HORESTA og 3F Privat Service, Hotel og Restauration har det seneste år kørt brandingkampagnen ”Hospitality Career”, hvis formål har været at trække flere unge til branchen. Kampagnen, der er blevet set over tre millioner gange, har haft stor succes med at bruge unge ambassadører til at fortælle om deres liv og hverdag i branchens virksomheder. Denne tilgang videreføres og udvides i det nye projekt.

En af de unge ambassadører, som har været med fra kampagnens start, og som nu påtager sig opgaven som mentor, er Malte Strunge fra Hotel Koldingfjord.

”Jeg sagde ja til at blive ambassadør, fordi jeg ønskede at udbrede kendskabet til vores branche. Det må man sige er lykkedes, og jeg er meget stolt over at være en del af det. Derfor glæder jeg mig også rigtig meget til fase 2, hvor vi som mentorer skal sikre, at flere elever får et fedt praktikforløb og gennemfører deres uddannelse.”

Næstformand i 3F Privat Service, Hotel og Restauration, John Frederiksen, glæder sig over, at organisationerne kan bygge videre på det gode samarbejde om unge og uddannelse.

”Vi har et erhverv med et hav af muligheder. Det er derfor vigtigt, at vi fastholder de unge, som har tilvalgt vores branche. Kun på den måde kan vi sikre en helt ny generation af faglærte til branchens virksomheder,” siger John Frederiksen.

Han bakkes op af HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen.

”Erhvervet står midt i sin største krise nogensinde, men det betyder ikke, at vi må slukke det lange lys på bilen. Der kommer en tid efter corona, og der har vi også brug for ildsjæle og passionerede håndværkere, som står klar til at byde gæsterne velkommen med en faglighed, der er i top. Turisme- og oplevelseserhvervet er ”people business”, og vi lever af at skabe oplevelser, som folk aldrig glemmer, men det kommer ikke af sig selv. Det kræver uddannelse og motiverede unge, og de to ting kobler dette projekt,” fortæller Jens Zimmer Christensen.

En del af ambitionen med projektet er at reducere frafaldsprocenten i elevens første praktikperiode med 5%, og dermed vil projektet bidrage til at øge andelen af faglærte i branchen på sigt.

Læs mere om Hospitality Career her og se video med mentorerne.

For yderligere information om projektet ”Fra talent til faglært” kontakt projektleder Katrine Dichmann Christophersen på mail [email protected]

Pia-Svane-1920x1280.jpg
Uddannelses- og projektchef
Pia Svane

HORESTA vil gøre fritidsjobs mere tilgængelige

Det skal være nemmere for de danske virksomheder at tiltrække helt unge medarbejdere, og samtidig skal de i fremtiden kunne varetage flere opgaver. Det mener HORESTA, som kommer med en række opfordringer til regeringen i et nyt politisk udspil.

HORESTA: Sådan får vi flere unge i fritidsjob

Regeringen har bebudet, at den vil præsentere et udspil til, hvordan vi får flere unge til at tage et fritidsjob. Derfor har HORESTA udarbejdet 7 konkrete forslag til, hvordan det kan gøres.

Log ind