Af Kirsten Munch Andersen, politisk direktør i HORESTA

Kompensation er en nødvendighed, hvis virksomhederne i turisme- og oplevelseserhvervet skal overleve, men som EU's regler er i dag, når omfanget af kompensation til virksomhederne hurtigt loftet for, hvad en virksomhed samlet set må modtage af kompensation.

I det såkaldte ’Temporary Framework’-regelsæt kan en virksomhed kun modtage 3 mio. Euro eller godt 22 mio. kr. fra marts 2020 til juni 2021, og det dækker ingenlunde de mange faste omkostninger, som mange virksomheder har haft.

Derfor glæder det os i HORESTA, at EU-kommissær Margrethe Vestager mandag udtalte, at EU-kommissionen nu efter pres fra blandt andre Danmark vil arbejde for at hæve lofterne. Tilmed vil man se på mulighederne for at forlænge kompensationen til de udsatte erhverv.

Der er behov for, at processen går stærkt, for erhvervets likviditet er presset, og med de nuværende restriktioner har virksomhederne store tab hver eneste dag.

Der gælder et andet loft for de virksomheder, der er ramt af tvangslukninger og det hidtidige forsamlingsforbud på 500 personer. Disse virksomheder kan modtage kompensation for op til 30 mio. kr. om måneden. Det højere loft for støtte skyldes, at disse kompensationsordninger er godkendt efter en anden EU bestemmelser.

HORESTA mener, at loftet bør løftes i ’temporary framework’ til et meget højere niveau, der sikrer, at danske virksomheder får den hjælp, som de har brug for.

Virksomheder skal ikke straffes for at være store eller for at have samlet mange aktiviteter i en virksomhed.

EU-kommissionen skal handle hurtigt og sætte ind nu.

Log ind