De foreløbige omsætningstal fra Danmarks Statistik for december måned er netop udkommet, og dermed kan regnskabet for hele 2020 gøres op. 

De danske hotel- og restaurantvirksomheder omsatte i julemåneden samlet for 2,8 mia. kr., hvilket var mere end en halvering sammenlignet med december året før.

”Erhvervet var allerede hårdt ramt af restriktioner, inden nedlukningen trådte i kraft d. 7. december. Der var ganske få julefrokoster, mødeaktivitet var aflyst og turisterne manglede. Nedlukningen fjernede det sidste håb om juleomsætning hos mange”, fortæller Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det samlede regnskab for 2020 viser, at hoteller, konferencecentre, kroer, vandrerhjem, restauranter, caféer, natklubber, værtshuse, kantiner m.v. tilsammen mistede indtægter for 21 mia. kr., hvilket svarer til en nedgang på 32 pct. Men det tab kan meget vel blive endnu større, når de endelige tal foreligger.

De sidste korrektioner ændrer dog ikke ved billedet af et erhverv, der er særligt hårdt ramt af Corona-krisen. Ser man på det samlede danske erhvervsliv fraregnet hotel- og restaurantomsætningen, så er omsætningstabet her således blot på 1 pct.

”Det er positivt, at dansk økonomi næsten har formået at holde kadencen, selvom samfundet har været ramt af nedlukning. Men det understreger, hvor skævt krisen har ramt. Hotel- og restaurantbranchen har sammen med rejsebranchen, forlystelsesparker og kulturlivet taget mange tæsk”, understreger Jonas Kjær.  

Hotel- og restaurantbranchen blev forbigået i regeringens udspil til første etape af genåbningen, og HORESTA efterlyser en konkret genåbningsplan fra regeringen, som virksomhederne kan styre efter.

”Vi ser frem til snart at tjene vores egne penge, og krydser fingre for, at det bliver muligt uden at restriktioner spænder ben for indtjeningen og forgælder virksomhederne yderligere. Det kan branchen simpelthen ikke bære,” fortæller Jonas Kjær.  

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Hotel Kick-off i København

Kl. 9.00 - 13.30

Hotelbranchen er tilbage med fuldt tryk og slår den ene rekord efter den anden på bl.a. omsætning, antal overnatninger og beskæftigelse. Men virkeligheden byder også på skærpet konkurrence, øget kapacitet i markedet, stigende omkostninger og presset indtjening. Kom til årets Hotel Kickoff og hør mere!

Log ind