Antallet af hotel- og restaurantkonkurser steg markant i januar 2021. I alt blev 82 virksomheder i erhvervet erklæret konkurs i den første måned af 2021, hvilket er en stigning på 37 (+82 pct.) i forhold til januar 2020. Med til historien hører dog, at flertallet af konkurserne er sket blandt ikke-aktive virksomheder, forklarer HORESTAs cheføkonom, Jonas Kjær, der er dykket ned i tallene.

”Vi har ikke set ”konkursboomet” endnu, men det er uundgåeligt med den nuværende situation, hvor omsætningen er helt i bund i erhvervets virksomheder, og hvor regningerne stadig er store. Virksomhederne kan ikke blive ved med at have penge med på arbejde hver eneste dag,” siger Jonas Kjær, og fortsætter:

”Ser man kun på de aktive virksomheder, dvs. forretninger som har været i drift, så har der kun været en enkelt konkurs mere end i januar 2020. Det er positive nyheder, at billedet ikke er helt så negativt, som de overordnede tal ellers indikerer. Men det skyldes jo blandt andet, at der er hjælpepakker, skubbet regninger foran sig og at erhvervet har lånt mange penge for at klare sig igennem snart et års krise. Så situationen er langt fra den samme som for et år siden”, siger Jonas Kjær.

Han mener, at det formentlig kun et spørgsmål om tid, før konkurserne for alvor rammer, og han understreger vigtigheden af, at kompensationsordningerne forlænges til sommer.

”Vores medlemmer får desværre ikke fulde huse fra første dag, vi genåbner. Det tager for eksempel tid at planlægge en konference, lejrskole, fødselsdag eller mange af de andre oplevelser, som vores erhverv danner ramme om. Forlængelse af hjælpepakker vil give virksomhederne en vished om, hvad de kigger ind i. I vores seneste medlemsanalyse svarede omkring hver femte, at de var i fare for at lukke permanent, og med forlængelsen af restriktioner er det svært at forestille sig, at dette tal er faldet”, forklarer cheføkonomen.

I alt er 212 (aktive) virksomheder på tværs af alle brancher erklæret konkurser i januar 2021, hvilket er 8 pct. flere end i januar sidste år. Hotel- og restaurantkonkurserne udgør 13 pct. af det samlede antal, hvilket er omtrent samme andel som i januar sidste år.

Konkurser blandt aktive virksomheder i januar 2020 og 2021

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Log ind