Ca. to uger før jul startede den nuværende nedlukning, og fra den daværende udmelding fra regeringen indtil denne uge har HORESTA kaldt på, at man fandt en politisk løsning, der kompenserede tabet forbundet med de store varelagre, som virksomhederne havde investeret i op til jul.

Den løsning kom i denne uges nye kompensationsaftale, hvor der oprettes en pulje på 35 mio. kr. til at kompensere de virksomheder, der havde sæsonbetonede, letfordærvelige varer med en udløbsdato på over en måned. Det gælder f.eks. juleøl. Der er vedtaget et loft på 200.000 kr. pr. virksomhed.

”Vi er i en situation, hvor virksomhederne ikke har likviditet til at smide varer – og dermed også penge – ud i skraldespanden. Vi er et år inde i en historisk krise, og rigtig mange virksomheder taber penge hver eneste dag. For selvom der er hjælpepakker, så dækker de langt fra hele regningen. Derfor har det været helt centralt, at virksomhederne fik dækket omkostningen til de varer, som de ikke kan sælge igen, efter de endnu engang måtte lukke med kort varsel og annullere ordrerne fra de gæster, der skulle have indtaget andesteg, medisterpølse og juleøl,” siger politisk direktør i HORESTA, Kirsten Munch.

Blandt aftaleparterne er Venstre, hvor erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen har fået mange henvendelser fra erhvervsdrivende om denne problematik.

”Virksomhederne i restauranterhvervet er mange gange blevet bedt om at holde for, når det kommer til restriktioner under denne krise, og nu er de så senest blevet tvangslukkede. I Venstre mener vi, at vi har en forpligtigelse til at hjælpe de erhvervsdrivende, der skaber væksten, gennem denne krise. Og det indebærer selvfølgelig, at de kan få dækket tab, som opstår grundet politiske beslutninger med kort varsel. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi har været med til at få denne del indbefattet i vores seneste politiske aftale om kompensation,” siger Torsten Schack Pedersen.

Log ind