Forliget om finansloven for næste år har alt for meget fokus på at øge det offentlige forbrug, og alt for lidt fokus på hvor pengene skal komme fra til at finansiere fremtidens velfærd.

Sådan lyder meldingen fra HORESTA, efter at regeringen og dens støttepartier mandag fik de sidste brikker på plads i forhandlingerne om næste års statsbudget.

”Finansieringen af fremtidens velfærd kan kun komme et sted fra: Den private sektor. Derfor er der brug for at fokusere langt mere på, hvordan vi fremtidssikrer dansk erhvervsliv, herunder hvordan turismeerhvervet genrejses. Det fokus er næste års finanslov fattig på”, siger HORESTAs politiske direktør, Kristian Nørgaard.

Mangel på arbejdskraft

HORESTA efterlyser først og fremmest både kort- og langsigtede løsninger på arbejdskraftmanglen i erhvervet. På den korte bane er der brug for adgang til mere udenlandsk arbejdskraft og på at få flere ledige i beskæftigelse. Blandt andre de over 75.000 unge under 30 år, der ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd hverken er i job eller under uddannelse.

Fire ud af fem hoteller må i dag sige nej til ordrer, fordi de ikke har arbejdskraft nok. Det samme gælder to ud af tre restauranter.

”Danskerne har savnet at gå ud og spise, bo på hotel og at besøge vores attraktioner. Det betyder, at store dele af hotel-, restaurant- og turisterhvervet har fået gang i omsætningen igen, og det er fantastisk. Men det hjælper ikke meget, at efterspørgslen er stor, når manglen på hænder og hoveder gør det umuligt for vores erhverv at honorere den. Samtidig er dele af turisme- og oplevelsesindustrien langt fra tilbage på normalt niveau. Manglen på arbejdskraft koster hver dag omsætning for branchens virksomheder, men den er også dyr for statskassen, som mister betydelige indtægter,” siger Kristian Nørgaard.

Han efterlyser også mere fokus på langsigtede initiativer.

”Der skal sættes massivt ind på at få langt flere unge til at søge ind på de erhvervsfaglige uddannelser. Allerede i dag er manglen på for eksempel faglærte kokke og tjenere enorm i vores erhverv, og vi forventer, at problemet kun vil vokse i de kommende år”, siger Kristian Nørgaard.

 

Log ind