Statsminister Mette Frederiksen taler i dag til 450 topledere i turisme- og oplevelseserhvervet – et af de erhverv, der er hårdest ramt af coronakrisen. Det sker på HORESTAs konference ”THE NEXT NORMAL” i Bella Center.

Følg arrangementet fra kl. 13.00 til 17.00 via streaminglinket her.

På konferencen bliver der sendt et klart budskab til statsministeren om krisens enorme konsekvenser for erhvervet, og at der er brug for både økonomisk førstehjælp og genstartsinitiativer til en sektor, som i dag har 35.000 færre medarbejdere end for et år siden.

”Vi er fortsat underlagt en lang række restriktioner, som gør det umuligt for vores medlemmer at tjene penge lige nu. Det er dyrt for erhvervet og for samfundsøkonomien. Lige nu er der hårdt brug for hurtige beslutninger, som kan give ro og klarhed for de kommende måneder,” siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA.

HORESTA efterlyser likviditetshjælp til virksomhederne, som er stillet hjælpepakker i udsigt. Men de hjælpepakker, der blev vedtaget i sommer er endnu ikke kommet til udbetaling. Branchen efterlyser også, at der bliver luget ud i de mange restriktioner, så man fjerner dem, som har store økonomiske konsekvenser og minimal sundhedsmæssig effekt. Endelig ønsker HORESTA, at politikerne sætter skub i erhvervets omsætning igen ved at indføre et oplevelsesfradrag eller ved at sænke momsen.

Klar tale efterlyses

Krisen har sat erhvervet under et historisk pres, og det illustreres blandt andet af, at 22 procent af landets hoteller og restauranter mener, at der er stor risiko for, at de må lukke permanent.

Det skyldes ikke alene restriktionerne, men også at Danmark har lukket af for udenlandske turister, og at der er opstået en afholdenhed i samfundet fra at gå ud og spise, bo på hotel eller holde møder.

”I erhvervet slås vi med en overdreven bekymring blandt danskerne for at gå ud. Vi efterlyser, at statsministeren klart og entydigt siger, at man sagtens kan rejse rundt i vores land eller gå ud at spise på restaurant. Vores professionelle virksomheder overholder restriktionerne og sørger for, at sikkerheden er i top. Her er der ikke grund til at holde igen,” siger Kirsten Munch.

Klar til omstilling og hurtigtest

Dagens HORESTA-konference er netop et bevis på, at man sagtens kan være sammen under forsvarlige rammer.

”Møde- og konferencemarkedet er gået i stå, fordi det ikke er blevet kommunikeret klart og tydeligt, at man sagtens kan mødes. Derfor vil vi i dag vise, at man må og sagtens kan mødes op til 500 mennesker inden for de gældende regler,” siger Kirsten Munch.

Konferencen hedder THE NEXT NORMAL, fordi erhvervet ser ind i en periode, hvor meget vil være forandret.

”Vi må forvente en længere periode med lav omsætning. Det kræver stor omstillingsevne for et erhverv, der har været i vækst gennem flere år. En omstilling, der er i fuld gang og vil fortsætte de kommende måneder og år,” siger Kirsten Munch.

Hun nævner som eksempel på innovation, at erhvervet er klar til at håndtere hurtigtests, så gæsterne kan blive coronatestet før adgang til for eksempel en konference.

”Mens vi alle venter på en vaccine, kan hurtigtest være en mulighed for at åbne op for flere og større arrangementer. Hurtigtest giver også mulighed for at lempe på nogle af de nuværende restriktioner”, siger Kirsten Munch.

Deltagerne på THE NEXT NORMAL får mulighed for at blive testet, så de kan få demonstreret, hvordan systemet fungerer.

Søskendepar køber kitsch byhotel

Efter at have været til salg siden november har et søskendepar nu købt det lille byhotel Arnkilhus i Sønderborg. Planen er nu, at hotellet skal have en kærlig hånd og et mere tydeligt brand.

Verdenspremiere på ny AI-turistservice ved Vesterhavet

IDA er navnet på Danmarks første AI-genererede turistguide. Destination Vesterhavet lancerer nu den virtuelle turistmedarbejder, som 24/7 og på 92 sprog kan inspirere gæsterne og svare direkte på alle deres spørgsmål om oplevelser i turistområdet.

Log ind