Selvom hele hotel- og restauranterhvervet er ramt af krisen, så står det værst til i hovedstaden. To ud af tre hoteller i København har mistet mere end 80 pct. af omsætningen, og hertil kommer, at 30 pct. af virksomhederne holder lukket, viser en ny medlemsanalyse, som HORESTA har lavet.

Det skyldes i høj grad restriktionerne forbundet med grænseåbningen, fortæller hotellerne. Alle de københavnske overnatningsvirksomheder angiver i analysen, at udlændinge udgjorde minimum 50 pct. af gæsterne sidste år.

Udlændinge må gerne overnatte på hotel i hovedstaden, men det forudsætter, at de forinden har haft seks overnatninger uden for København og Frederiksberg.

”Næsten 80 pct. af vores hotelmedlemmer i København svarer, at grænseåbningen har ingen eller lille betydning for efterspørgslen på deres produkt, og 30 pct. siger, at de nu skal afskedige (mere) personale. Det er et kæmpe problem, da hotelerhvervet i København har været et vækstlokomotiv. Over halvdelen af landets hotelovernatninger fandt sted i Region Hovedstaden i 2019, og mange virksomheder samt arbejdspladser er i fare med de nuværende retningslinjer,” siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme og oplevelsesøkonomi i HORESTA.

Hun tilføjer, at Tyskland for eksempel er på tærsklen til at genåbne grænserne til mange flere lande end Danmark, og samtidig har flere af destinationerne omkring os sænket momsen for at styrke deres hotel- og restauranterhverv.

”Vores danske turisme- og oplevelsesvirksomheder skal kæmpe om turisterne med Norge, Island og Tyskland, som situationen er nu. Men de har en gevaldig klods om benet. Den tyske hotel- og restaurantmoms er nu en femtedel af, hvad den er i Danmark, og pris er og bliver et afgørende parameter, når turisterne vælger rejsens destination,” fortæller Annette Hyldebrandt.

Ikke overraskende svarer 94 pct. af hotellerne i København, at grænseåbningerne er deres største udfordring lige nu.

Foruden en sænkelse af momsen opfordrer Annette Hyldebrandt således politikerne til at forlænge og justere de nuværende hjælpepakker. Hun mener også, at HORESTAs forslag om et oplevelsesfradrag vil være med til at sikre en øget omsætning i turisme- og oplevelseserhvervet.

Medlemmer kan læse hele HORESTAs medlemsanalyse her.

Bühlmann lander atter et tocifret millionoverskud

Den danske hotelkoncern Bühlmann er kommet ud af 2023 med et tocifret årsresultat, som samtidig er det næstbedste resultat til dato. Nu ser koncernen frem til at vækste sin portefølje yderligere.

Ejer sælger hotel efter 24 år ved roret

Et sønderjysk hotel med 119 værelser er blevet sat til salg til et tocifret millionbeløb. Der er brug for et generationsskifte, lyder det fra hotellets ejer.

Log ind