HORESTA tager positivt imod den nye sommerpakke, som regeringen og en række af Folketingets partier har indgået aftale om i dag.

Pakken indeholder støtte til en lang række sommeraktiviteter. Samtidig er det målet med pakken at understøtte kulturinstitutioner samt at ”genoprette sociale og faglige fællesskaber”. Særligt for unge, handicappede og ældre, som er blevet særligt hårdt ramt af coronakrisen.

”Sommerpakken vil motivere danskerne til at tage mere rundt i landet. Ud på de danske øer. Ud til kulturoplevelser og -events. Det er positive bidrag til at skabe liv i sommerlandet og vil særligt skabe oplevelser til nogle af de svageste samfundsgrupper”, siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.

Hun understreger dog samtidig, at det på ingen måde vil være sommerpakken, som redder sommeren og efteråret for hoteller, restauranter, møde- og konferencecentre, forlystelsesparker m.v.

”Denne sommerpakke indeholder ikke målrettede initiativer, som reelt kan sætte gang i omsætningen i det kommercielle turismeerhverv og bidrage til at forhindre en bølge af konkurser og afskedigelser, når hjælpepakkerne udfases. Og det må politikerne forholde sig til, inden de selv forsvinder på sommerferie”, siger Kirsten Munch.

Turisme- og oplevelseserhvervet er fortsat ekstremt hårdt ramt af coronakrisen. Hotelbranchens omsætning er nede på mellem 10 og 20 procent af det normale, mens restauranternes er halveret. Dele af erhvervet er fortsat tvangslukket, og andre dele – særligt møde- og konferencecentre – kan først forvente omsætning om flere måneder.

”Vores erhverv er underlagt en lang række restriktioner, som gør det umuligt for os at drive vores forretninger og tjene vores egne penge. Herunder grænserestriktioner, som stiller krav til udenlandske turister om, at de skal sove her minimum seks nætter, før de får lov til at komme ind i landet. Det afskærer reelt hotelerhvervet fra udenlandske overnatninger, fordi udenlandske turister i gennemsnit kun overnatter 2,2 nætter på hotel”, siger Kirsten Munch.

HORESTA har foreslået, at der indføres et oplevelsesfradrag, som skal motivere danskerne til at sætte gang i forbruget af hotel-, restaurant- og attraktionsbesøg. HORESTA står også bag forslaget om målrettet at sænke momsen i turisme- og oplevelseserhvervet.

”Vi er flere gange blevet stillet i udsigt af både regering og opposition, at de ville holde hånden under de hårdest ramte erhverv. Det er indtil nu sket med hjælpepakkerne. Men man kan ikke fjerne krykkerne på en patient med åbent benbrud og så tro, at han selv kan gå”, siger Kirsten Munch.

Log ind