Danskerne lagde i første uge af juli ca. en fjerdedel mindre på restauranterne end i samme uge sidste år. I hotelerhvervet er faldet en femtedel. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Tallene er en god indikator for danskernes forbrugsvaner, men de tegner ikke det fulde billede for erhvervet, fortæller Jonas Kjær, cheføkonom i HORESTA. Forbruget fra såvel erhvervsgæster og udenlandske turister mangler nemlig i tallene, uddyber han.

”Det reelle billede er mindre positivt, da tallene ikke tager højde for forbruget fra udenlandske gæster eller firmakort. I hotelerhvervet er omsætningen 30-40 pct. af, hvad den var sidste år, og i København er virksomhederne i indeks 20-30. Restauranterhvervet er generelt mindre afhængigt af udenlandske turister, og her er branchen på 50-60 pct. af samme tidspunkt i sommerferien 2019,” fortæller Jonas Kjær. 

Han tilføjer dog, at det er svært at snakke om gennemsnit i denne helt særlige sommer.

”Er virksomheden placeret i en typisk sommerdestination, eller har man typisk en høj andel af danske gæster, kan forretningen i år opleve den bedste sommer nogensinde. Har man et hotel i en af de store byer, så håber man aldrig igen at opleve en højsæson med så lav omsætning. Det samme gælder for eksempel også nogle af de gourmetrestauranter, der er vant til at nyde godt af gastroturister, der i stigende grad har haft Danmark som rejsemål,” fortæller Jonas Kjær.

Ved indgangen til sommeren håbede mange, at et øget dansk privatforbrug kunne opveje faldet fra de udenlandske gæster, men tallene for de første uger at juli viser, at det ikke bliver tilfældet for det samlede erhverv, lyder det afsluttende fra Jonas Kjær.

Læs alle de nye tal fra Danske Bank her.  

Jonas.jpg
Cheføkonom
Jonas Kjær

Trods forventninger: Kæde lander millionoverskud

Egentlig forventede man ikke overskud i 2023 i den lokalforankrede hotelkæde Bornholm Hotels. En netop offentliggjort årsrapport viser dog et millionoverskud, og kædens direktør er tilfreds.

Log ind