Restauranter, kantiner og cateringvirksomheder kommer i fokus, når flere end 1000 fødevarekontroller nu bliver afviklet af Fødevarestyrelsen med målet om, at færre skal blive syge af maden.

Kontrolkampagnen starter i februar, og den skal være med til at afdække/afklare virksomhedernes kendskab til smitteveje for virus – ikke bare norovirus men også øvrige vira.

”I restauranterhvervet lever man af glade gæster og af at give gode oplevelser. Her står sygdom hos gæsterne selvsagt i kontrast, og det er vigtigt, at man som virksomhed har fokus på eventuelle smittefarer og eliminering af disse,” siger Tine Skriver, fødevarechef i HORESTA.

Der vil være særlig fokus på syge medarbejdere i køkkenet og personale med syge familiemedlemmer. Virksomhedernes egenkontrol og viden på området vil blive kortlagt og undersøgt i kontrolkampagnen, herunder om der er styr på, risikoanalyser, gode arbejdsgange og planer for nulstilling af køkkenet ved virusudbrud.

Udbruds- og sygdomsdata viser, at virus er en væsentlig årsag til fødevarebåren sygdom i Danmark. De hyppigst registrerede typer af virus er norovirus, som giver Roskildesyge, og hepatitis A-virus, som giver leverbetændelse.

I 2016 og 2017 udgjorde sygdomsudbrud som følge af smitte med norovirus henholdvis 37 pct. og 16 pct. af alle registrerede fødevarebårne sygdomsudbrud. DTU estimerer, at 185.000 danskere i 2017 blev smittet med norovirus. Det formodes dog, at tallet er højere pga. underrapportering.

Formål - Hvad går kampagnen ud på?

Formålet med denne kampagne er:

  • At kontrollere fødevarevirksomhedernes procedurer, som er relevante for at forebygge virus i maden
  • At indsamle viden om, hvor godt kendskabet er til kilder, smitteveje og forebyggelsesforanstaltninger med fokus på virus, så informationsmaterialet kan optimeres og målrettes og herved få størst mulig effekt.
  • At øge viden og fokus hos fødevarevirksomhederne om risici for virusbårne sygdomsudbrud og mulige forebyggende foranstaltninger

Læs mere om kampagnen her.

Sådan undgår du at smitte gæster.

Tine.jpg
Fødevarechef
Tine Skriver

Log ind