Venstre-politikerne Marlene Ambo-Rasmussen og Marie Bjerre er uforstående over for, at bæredygtigt engangsservice skal have en højere afgift end plastik. Det er nemlig konsekvensen ved regeringens tredobling af engangsserviceafgiften, da den pålægges ud fra vægt, og de klimaansvarlige produkter er tungere end det traditionelle plast.

Derfor havde de kaldt både miljøminister Lea Wermelin (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd torsdag formiddag.

Her præsenterede de af flere omgange den kritik, som HORESTA har ytret på vegne af branchens virksomheder. Desuden spurgte Marie Bjerre og Marlene Ambo-Rasmussen til den differentiering af afgiften, som regeringen har stillet virksomhederne i udsigt. Repræsentanterne fra regeringen fortalte, at undersøgelsen ville være færdig i løbet af året.

HORESTA kritiserer, at man sætter en tredobling af afgiften i søen, før man har undersøgt konsekvenserne.

”Regeringen skyder først, og spørger bagefter. Konsekvensen er, at man med afgiften særligt rammer de virksomheder, der har investeret i klimaansvarligt service, og bremser den grønne omstilling, når andre restauranter gerne vil gå samme vej. Man bør suspendere afgiftændringen, indtil en fornuftig løsning er på plads,” siger Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.

Regeringen ønsker med afgiftsændringen at forebrygge affaldsmængderne. Kirsten Munch bifalder ambitionen, og hun understreger, at virksomhederne allerede gør deres.

”Det er sund fornuft. Virksomhederne bruger ikke penge på unødig engangsservice. Men det er lige så klart at engangsservice er en nødvendighed for store dele af udespisebranchen. Denne afgiftsændring koster restauranterne millioner, og det sætter en bremse på den grønne udvikling,” mener Kirsten Munch.

WoCos bestyrelse skruer bissen på

Bestyrelsen i Wonderful Copenhagen minder nu politikerne på Christiansborg om, at staten tilbage i 2018 selv tog finansiering af WoCo til sig og samtidig løftede pengene ud af Region Hovedstaden.

Log ind