Selvom restauranterne er tvangslukkede, så er der travlt i mange professionelle køkkener i de her timer. For nytårsmenuer ud af huset gør det til den dag, hvor flere restauranterne har den største omsætning på hele året.

HORESTA har ringet rundt til en række af organisationens restaurantmedlemmer, og de fortæller om travlhed og stor efterspørgsel, men meldingen lyder også, at det på ingen måde gør op for den forfærdelige december og det forfærdelige år, som erhvervet har haft, fortæller Kirsten Munch, politisk direktør i HORESTA.

”Flere restauranter fortæller os, at nytårsmenuerne er blevet hurtigere udsolgt i år, hvor gæsterne ikke har mulighed for at spise i restauranten. Det er dog ikke en guldgrube at være i markedet for nytårsmenuer, for konkurrencen er hård. Derfor handler det i høj grad om at skabe stærke kunderelationer til fremtiden og give gæsterne en god oplevelse på årets sidste dag,” fortæller Kirsten Munch.

Hun glæder sig over, at danskerne støtter op om de lokale serveringssteder, og hun appellerer til, at det holder ved ind i det nye år.

”Selvom de første er vaccinerede, og vi går mod lysere tider, så er erhvervet stadig midt i krisen, og de har både brug for kompensation og al den lokale opbakning, som de overhovedet kan få. Virksomhederne er enormt pressede efter snart et års intensiv krise,” lyder det fra Kirsten Munch.

Fakta:

  • Der var i alt 43 mio. take-away-besøg i 2019. Det svarer til ca. 10 pct. af det samlede restaurantbesøg (inkl. café, værtshuse, burgerbarer m.v.). Antallet af take-away-besøg er steget med 22 pct. fra 2016-2019. Take-away-kategorien er en af de hurtigt voksende kategorier, og i 2019 kun overgået af besøg på vin/cocktail-barer, som dog kommer fra et lavt niveau.
  • Take-away har i 2020 været mange restauranters mulighed for omstilling fra kun at servere mad til at kunne kombinere servering af mad med take away. Det har krævet investeringer i ændrede menuer og ny infrastruktur – ofte uden overskud for restauranten. Restauranterne har oplevet stor lokal opbakning fra danskerne – også forud for nytårsaften.
  • Både nytårsaften og nytårsdag er to traditionelt store take away dage. Konkurrencen om nytårsmaden er hård med deltagelse både fra event-catering, detailhandlen og nu også restauranter. Nytårsdag er for de mere klassiske take away restauranter.

Danske restauranter går skaldyrs-bonanza

Den 17. maj slår en række af landets restauranter for første gang dørene op til Seafood. Over 50 aktører fra restaurationsbranchen landet over inviterer til en hyldest af det danske hav og dets imponerende udvalg af frisk fisk og skaldyr

Log ind