Der er flere positive elementer for turisme- og oplevelseserhvervet i den aftale, et flertal i Folketinget har indgået om forbedring, forlængelse og forenkling af hjælpepakkerne.

Det siger HORESTA i en kommentar.

”Aftalen rummer en række initiativer, vi har efterlyst. Det er rigtig glædeligt, at der er blevet lyttet, og at der kommer mere og bedre hjælp til virksomhederne,” siger Kirsten Munch, der er politisk direktør i HORESTA.

Hun peger særligt på tre ting.

Kompensationsordningen for faste omkostninger bliver forbedret og forenklet. Små og mellemstore virksomheder får mulighed for at låne rentefrit til betaling af A-skat, og der afsættes 110 mio. kr. yderligere til omstillingspuljen målrettet turisme- og oplevelseserhvervet.

”Det er ikke initiativer, som ændrer situationen dramatisk for virksomhederne i vores erhverv, der lige nu er under et ekstremt pres. Men det er klart, at med dette serviceeftersyn af kompensationsordningen for faste omkostninger, er der større sandsynlighed for, at virksomhederne kan få den kompensation, de har så afgørende behov for,” siger Kirsten Munch.

Med tillægsaftalen forenkles dokumentationskravet, hvis man er ramt af flere restriktioner. Samtidig ensrettes kompensationen for såvel store som små virksomheder, hvilket betyder, at store virksomheder nu også kan få op til 90 pct. kompensation. Og endelig bliver kompensationen under den såkaldte lightmodel fordoblet til 100.000 kr. per måned.

Ingen juleferie uden afklaring

Mange virksomheder i turisme- og oplevelseserhvervet kæmper lige nu med usikkerhed omkring de politiske løfter om støtte.

”Forløbet omkring efterårets hjælpepakker har været dybt problematisk. Der er ordninger, der endnu ikke er adgang til at søge, og hvor der er stor usikkerhed om, hvorvidt EU godkender de politiske aftaler. Denne usikkerhed er dræbende i vores erhverv, som uden nævneværdig omsætning har skullet klare sig igennem måneder uden det lovede sikkerhedsnet,” siger Kirsten Munch.

Hun opfordrer på det kraftigste politikerne og myndighederne til at finde en afklaring meget snart.

”De må simpelthen ikke gå på juleferie, uden at virksomhederne og deres ansatte har fået sikkerhed og klar besked.”

Log ind