Meget store dele af turisme- og oplevelseserhvervet ligger underdrejet og vil gøre det i mange måneder fremover. Frygten er, at mange virksomheder i første halvdel af 2021 vil være nødt til at dreje nøglen om.

Derfor opfordrer HORESTA nu regeringen til at udskyde fristen for betaling af blandt andet moms og A-skat til tidligst andet halvår af 2021.

De offentlige betalingsfrister blev i forbindelse med forårets nedlukning udskudt, og langt de flest af dem forfalder i løbet af første kvartal af 2021. Det gælder A-skat, am-bidrag, moms, B-skat, aconto skat og lønsumsafgift.

”Da fristerne blev udskudt, havde vi ingen anelse om, hvilken krise vi var på vej ind i. Dengang var de fleste overbeviste om, at sundhedskrisen ville være klinget af, når vi nåede 2021, og at vores erhverv ville være ved at rejse sig igen. Det er på ingen måde tilfældet. Tværtimod står vi lige nu i en situation, der er endnu mere kritisk end i foråret, fordi krisen har varet i over ni måneder,” siger HORESTAs formand, Jens Zimmer Christensen.

Alene i det første halve år efter nedlukningen mistede landets hoteller og restauranter 17 mia. kroner i omsætning.  Siden er der igen blevet skruet op for restriktionerne, kulminerende med nedlukningen af restauranter, cafeer og barer i hele landet foreløbig frem til den 3. januar. For at gøre ondt værre har langt de fleste virksomheder stadigvæk ikke fået adgang til de hjælpepakker, der blev vedtaget for at holde hånden under erhvervet i sensommeren og efteråret.

”Vi frygter, at foråret kan føre en bølge af konkurser med sig, hvis der ikke målrettet satses på at hjælpe erhvervet igennem 2021. Det er klart, at en udskydelse blot vil flytte smerten nogle måneder frem, men forhåbentlig er vi så begyndt at kunne skabe noget omsætning,” siger Jens Zimmer Christensen.

Siden marts har over 25.000 medarbejdere fra hotel- og restaurationsbranchen meldt sig ledige. Det er mere end hver femte.

Log ind