Dagens politiske forlig om en fornyet og forlænget hjælp til de mest udsatte erhverv, vil ikke få den store positive effekt i turisme- og oplevelseserhvervet, vurderer HORESTA.

”Dagens aftale vil kun gavne ganske få af virksomhederne i vores branche, og den redder ikke jobs. Det er meget skuffende. Vi havde håbet, at man fra politisk side var klar med en reel kompensation til de virksomheder, som er underlagt en lang række restriktioner. Det her er et alt for lille plaster på et alt for stort sår,” siger HORESTAs politiske direktør, Kirsten Munch.

Stort set alle landets hoteller, restauranter, natteliv, attraktioner, møde- og konferencevirksomheder m.v. må fortsat leve med krav til for eksempel afstand mellem gæster, antal kvadratmeter pr. gæst, loft over antallet gæster mv.. Det gør det umuligt for virksomhederne at skabe en normal drift, og konsekvensen er store fyringsrunder. Hver femte medarbejder i branchen har mistet jobbet under coronakrisen, og alene i august er 7.000 medarbejdere blevet opsagt. Først og fremmest fordi ordningen med lønkompensation nu bliver udfaset.

”Mange af de opsagte mister jobbet, fordi deres arbejdsgivere er ramt af ikke bare én, men mange restriktioner. Vi har fuld forståelse for, at der er brug for at sikre god afstand og høj hygiejne. Men det giver ikke mening med restriktioner, som på forskellig måde regulerer det samme. Lige så lidt mening giver det, at man fra politisk hold ikke reelt holder hånden under de mest udsatte erhverv, som man ellers har lovet adskillige gange,” siger Kirsten Munch.

Hun understreger, at der er enkelte lyspunkter i aftalen. Det gælder blandt andet fortsat kompensation til tvangslukkede virksomheder i nattelivet og kompensationsordninger til selvstændige.

Derudover glæder det HORESTA, at der nu er lagt op til en ny drøftelse mellem erhvervslivet og myndighederne om, hvordan man kan gennemføre en større genåbning. Tilsvarende lægges der op til, at aftalepartierne skal mødes igen senere for at få en status på krisen for blandt andet turisme, hoteller og messecentre.

Log ind