Hotellerne og restauranterne har akut behov for penge på kontoen op til månedsskiftet, hvor der skal betales regninger udbetales løn. Desværre har mange endnu ikke fået behandlet deres ansøgninger om lønkompensation, og det har affødt kritik fra flere sider.

Men nu skifter regeringen og Folketingets partier kurs. Med erhvervsminister Simon Kollerup (S) i spidsen er reglerne ændret, så ansøgningerne bliver imødekommet med det samme, og pengene straksudbetalt. Kontrollen udskydes til senere.

I HORESTA mener man, at det er et altafgørende tiltag. Mange virksomheder vil nemlig dreje nøglen om, hvis de ikke straks får tilført økonomiske midler.

”Vi har arbejdet hårdt på at få øget tempoet i sagsbehandlingen af hjælpepakkerne. Vores erhverv er ekstremt hårdt presset af krisen, og mange virksomheder har ikke haft indtægter i halvanden måned. Kontoen er tom. Derfor er de afhængige af at få lønkompensationen fra staten, hvis de skal udbetale løn til medarbejderne,” siger Katia K. Østergaard, adm. direktør i HORESTA.

Erhvervsminister Simon Kollerup siger:

”Indtil videre har vi sagsbehandlet mere end 20.000 ansøgninger og i gennemsnit udbetalt mere end 100 mio. kroner om dagen, siden den første lønkompensation blev udbetalt. Nu sætter vi ind med en slutspurt, så vi forventer 9 ud af 10 virksomheder får udbetalt lønkompensation inden 1. maj.”

Samtidig med at HORESTA glæder sig over straksudbetalingen understreger organisationen dog, at den kortsigtede hjælp ikke løser de langsigtede udfordringer.

”Christiansborg er nødt til at se på branchespecifikke hjælpepakker, der kan holde hånden økonomisk under turisme- og oplevelseserhvervets virksomheder samt lægge en plan for åbning og genopretning af erhvervet. Regningerne forfalder igen om en måned, og vi kommer tættere og tættere på højsæsonen, hvor mange af erhvervets virksomheder genererer langt størstedelen af deres omsætning. Konsekvenserne af krisen bliver kun forstærket,” fortæller Katia K. Østergaard.

Gårsdagens godkendele betyder, at 9 ud af 10  virksomheder, der har søgt om lønkompensation, forventeligt vil få udbetalt de ansøgte beløb inden i morgen, fredag den 1. maj.

De tilsvarende ansøgninger efter kompensationsordningen for selvstændige ventes udbetalt inden udgangen af næste uge.

Log ind