af Katia K. Østergaard, adm. direktør i HORESTA.

Statsminister Mette Frederiksen sendte tirsdag en bred invitation ud til et samarbejde om en grøn klimaplan til alle de store brancher, der har bragt landet frem. Herunder turisme- og oplevelseserhvervet.

Tak for invitationen, som vi meget gerne tager imod. Hotel-, restaurant- og turisterhvervet er nået langt - og har mange års erfaringer med klimavenlig og bæredygtig virksomhedsdrift. Men vi skal videre, og vi bidrager meget gerne til at opfylde regeringens målsætning om en CO2-reduktion på 70 procent inden 2030.

Blandt HORESTAs medlemmer har vi virksomheder, som har bygget state-of-the-art klimavenlige byggerier. Virksomheder, som har sat ambitiøse målsætninger om at være helt affaldsfrie. Virksomheder, som drives cirkulært. Og Danmark kan bryste sig af at have såvel et hotel som en restaurant, der har opnået global anerkendelse som verdens mest klimavenlige. Men dette er kun toppen af den grønne bakketop. Overalt i erhvervet arbejdes der med passion på løsninger, der kommer klimaet til gavn.

Det er med andre ord på ingen måde en ny virkelighed, der har ramt erhvervet.

HORESTA har således også sammen med Miljøministeriet og Friluftsrådet for nu 25 år siden etableret Green Key. Det er i dag en førende og verdensomspændende miljømærkningsordning, der findes i 57 lande. Og i år følger vi op med at lancere en ny mærkningsordning, Green Restaurant, målrettet de danske spisesteder.

Vi vil meget gerne fortsætte dette gode samarbejde med myndighederne, hvad enten det handler om at bane vej for udvikling af ny klimavenlig teknologi, at stille flere krav til leverandørerne, at indsamle mere viden om hvad der har størst effekt, eller at fremme klimavenlige valg for vores gæster og kunder.

Vores mål er ambitiøse. Vi vil gøre Danmark til verdens mest bæredygtige destination. Vi er overbeviste om, at løsningerne skal findes i erhvervet. Og vi er allerede godt på vej.

Det er derfor også afgørende, at politikerne understøtter udviklingen og ikke straffer de virksomheder, der går forrest. Og det er helt centralt, at et bæredygtigt konkurrenceklima fastholdes og udbygges, så virksomhederne faktisk har penge til at investere i nye, klimavenlige løsninger.

Det glæder vi os til at drøfte med Mette Frederiksen og resten af regeringen.

Log ind