Regeringen er kørt af klimasporet med et forslag om at fordoble afgifterne på al engangsservice fra den 1. januar. Sådan lyder budskabet fra HORESTA i et høringssvar til Skatteministeriet.

Forslaget om afgiftsstigningen indgår i de aktuelle finanslovsforhandlinger.

HORESTAs kritik går særligt på, at afgiften gælder al form for engangsemballage. Også den klimavenlige. Her opfordrer HORESTA regeringen og dens støttepartier til som minimum at differentiere på afgifterne, så man belønner de virksomheder, der har investeret i bæredygtige løsninger.

Se også: Sunset revser S for at bremse grøn omstilling (Børsen – kræver login)

”Mange virksomheder har investeret i bæredygtige alternativer, der har et langt mindre CO2-aftryk, og som er nedbrydelige, hvis gæster efterlader det i naturen. Differentierede afgiftssatser kan være medvirkende til at fremme grønne løsninger i branchen og i det hele taget en miljøvenlig og bæredygtig udvikling i fastfood- og udespiseerhvervet. Men lige nu rammer regeringens forslag også den økologiske og bæredygtige kaffe solgt i en bionedbrydelig kop”, skriver HORESTA i sit høringssvar.

HORESTA gør samtidig opmærksom på, at miljøvenlig emballage reelt set kan blive ramt hårdere af afgiftsstigningen end den konventionelle.

”Mere miljøvenlig engangsservice og emballage kan være tungere end plastikemballage, og da der afregnes efter vægt, kan dette forslag komme til at ramme de miljøvenlige løsninger dobbelt så hårdt og bremse en positiv udvikling på området”, skriver HORESTA, som desuden kalder det stærkt kritisabelt, at emballageafgiften allerede træder i kraft om lidt over en måned, den 1. januar 2020.

”Det giver ikke virksomhederne mulighed for at forberede sig eller budgettere med de ekstra omkostninger, som forslaget medfører. I en branche, hvor mange virksomheder er ekstremt afhængige af omkostningsniveauet, kan dette forslag i sidste ende medføre konkurser, mistede jobs og tabt skattegrundlag for staten. ”

Mikal.jpg
Miljøchef, Green Key
Mikal Holt Jensen

HORESTAs december: 24 ønsker på 24 dage

Følg med i HORESTAs julekalender 2023, hvor vi dag for dag fortæller, hvad politikerne kan gøre for at skabe bedre rammevilkår for hotel-, restaurant- og turisterhvervet

Log ind