Af Kristian Nørgaard, politisk direktør i HORESTA

Den politiske stoledans er i fuld gang, men når musikken stopper, så vil mange af de turisme- og oplevelseserhvervets udfordringer være præcis de samme som inden valget.

For selvom inflations- og udgiftskrisen udvikler sig dag for dag og uge for uge, så står landets hoteller og restauranter med udfordringer, som hverken er nye eller hidtil er adresseret i tilstrækkelig grad.

Det handler blandt andet om rekruttering af internationale talenter og kvalificerede medarbejdere. I HORESTA hæfter vi os ved, at der efter valget er flere end 90 mandater, der er klar til at øge tiltrækningsmulighederne for netop disse profiler. Det er nemlig afgørende for, at virksomhederne i vores branche kan indfri deres fulde potentiale, samtidig med at forretningerne bidrager endnu mere til at gøre Danmark rigere.

Debatten om international rekruttering bliver alt for ofte reduceret til en snak om beløbsordningen, og hvor meget en medarbejder fra et ikke-EU-land skal have i løn for at komme her til. Samtidig bør flygtninge- og asylpolitik adskilles klart fra rekrutteringen af internationale medarbejdere, også når der skal indrettes ministerier.

Der er brug for, at vi ser meget bredere på problematikken, og derfor har vi i HORESTA udarbejdet ti gode forslag til en kommende regering, som kan styrke erhvervslivet på dette område til glæde for omsætningen, beskæftigelse og skatteindtægterne her i landet. For virkeligheden lige nu er lukkede restauranter og nej til omsætning.

Øgede udgifter er den største hovedpine

Hidtil har rekruttering været den altoverskyggende udfordring, når erhvervet ikke har været plaget af en pandemi. Nu er førstepladsen dog overdraget til virksomhedernes problemer med øgede udgifter.

Så mens coronaen skabte en krise på både top- og bundlinje, så er inflationen og de øgede udgifter foreløbigt tydeligst at registrere på, hvorvidt virksomhederne i branchen tjener penge.

Og nej, vi beder ikke om hjælpepakker, for vores branche har den største interesse i, at man hurtigst muligt får nedbragt inflationen – og ikke puster til den ved at poste penge ud i samfundet. Men det betyder ikke, at det er umuligt at hjælpe landets virksomheder gennem denne krise.

Vi skal se på, hvordan vi styrker virksomhedernes muligheder for en profitabel drift. Danmark er desværre førende, når det kommer til både momsen og mange afgifter, og det er der brug for, at vi får ryddet op i, så virksomhederne bedre kan konkurrere med turismeerhvervene i landene omkring os.

Jobmesse i HimmerLand var en succes

HimmerLands gæster er normalt ude efter lækker gastronomi, til konference eller på spaophold, men søndag eftermiddag mellem 14-16 var der også gæster, som kom af en helt anden årsag. For anden gang i historien kunne HR Business Partner Pia Søgaard, og godt 14 kollegaer fra HimmerLands mange forskellige områder, nemlig slå dørene op til jobmesse i HimmerLand.

Log ind