Ronni Vexøe Mortensen er souschef på den trestjernede Michelin-restaurant Geranium, og repræsenterer til efteråret Danmark ved Bocuse d’Or i Estland. Men for få år siden, virkede den drøm noget langt væk. Der var topkokken nemlig lige blevet far og tog job i en kantine.

1 time. Hver vej. Så lang tid tog det Ronni at komme til fodboldtræning i provinsen. Alligevel hoppede han på toget tre gange om ugen. Fordi han var drevet af hele tiden at blive bedre. Og det hér var hans mulighed.

”Jeg er helt ustoppelig, hvis noget først fanger mig. Sådan var det dengang, og sådan er det nu.”

Det fortæller Ronni Vexøe Mortensen. Han er kendt for at være en rolig, dygtig og koncentreret kok. En kok, som tidligere havde det fint med at stå lidt i baggrunden. Men nu står Ronni i den grad i front, når han til efteråret repræsenterer Danmark ved Bocuse d’Or Europe- konkurrencen i Estland med assistenten Sebastian Holberg Svendsgaard ved sin side og Rasmus Kofoed som træner.

”Jeg føler mig virkelig klar nu, og det er super fedt at stå forrest. Jeg er i den grad vokset med opgaven, og det er en fantastisk udfordring.”

Foto: Sandra Samuelsen

JAMIE OLIVER VISTE VEJEN
Det var ikke til at forudse, at Ronni ville forelske sig i lige præcis kogekunsten. Han var med egne ord en fodbolddreng, og han spillede på højt plan i KB. Han var ovenikøbet på FCK’s talenthold.

Men da forældrene bekendtgjorde, at det var tid til at vælge retning, funderede han over mulighederne. Som 14-årig havde han job som opvasker og var blevet forfremmet til køkkenmedhjælper, så han kunne tilberede rejecocktails. Måske skulle han være kok?

”Jeg var meget inspireret af Jamie Oliver og begyndte at eksperimentere en masse i køkkenet. Det tog mine forældre pænt, og de købte gavmildt ind. Det var lækkert for alle, for mine forældre plejede at servere sovs og kartofler med overkogte broccoli.”

Beslutningen blev truffet, og som 16-årig trådte Ronni altså ind i køkkenet på d’Angleterre. Klar til at begynde sin elevtid. Men omorganiseringer betød, at der var ansat for mange elever.

”Jeg er helt sikker på, at de planlagde at fyre mig, fordi vi var for mange. Men så begyndte jeg at komme ind på mine fridage for at følge kokke, der øvede sig til konkurrencer. Jeg kunne simpelthen ikke holde mig væk.”

Det betød også, at Ronni blev udvalgt til at være Rasmus Kofoeds assistent, da han vandt sølv ved Bocuse d’Or i 2007. Og da Rasmus Kofoed åbnede Geranium var Ronni nærmest selvskrevet som en del af teamet. Han har dog siden også slået sine folder i andre af hovedstadens absolutte topkøkkener som blandt andet Kokkeriet og AOC.

Foto: Sandra Samuelsen

DA RONNI VENDTE HJEM
Men da Ronni for snart re år siden blev far, besluttede han sig for at lægge top-gastronomien på hylden. Nu var der ikke længere samme mulighed for aftenvagter og forfinelse af fornemme retter. Ronni begyndte derfor at arbejde i en kantine med vagter, der bedre matchede vuggestuens åbningstider. Det var en kantine, der serverede god mad. Men noget manglede.

Og så ringede telefonen. Det var Rasmus Kofoed, der ville hive Ronni ”hjem” til Geranium. Den beslutning var ikke svær at tage, og Ronni har nu været souschef på Michelin-restauranten i to år.

”Livet tager dig på nogle omveje, men det er vigtigt at stoppe op og styre i den rigtige retning. Det er nemlig fantastisk at være tilbage.”

Men selvom der har været et par omveje, er der ikke nogle af dem, Ronni fortryder.

”De omveje har netop formet mig til den, jeg er i dag. Jeg ved ikke, hvor jeg ellers havde været, og jeg er jo godt tilfreds med, hvordan alting har udartet sig.”

For Ronni elsker topgastronomien og at rykke grænserne for, hvad der kulinarisk er muligt.

”Livet bliver bare alt for kedeligt, hvis man tillader sig at sige, at nu er alt perfekt. Det bliver aldrig perfekt. Processen i køkkenet er så fantastisk, fordi det nærmest er en symbiose af dygtige mennesker, der hver især bidrager med det bedste, de kan.”

Man skulle tro, at Ronni havde nået toppen. Men selv en mesterkok kan altid blive bedre, understreger han.

”Hvis jeg stræber efter at gøre det ekstra godt i dag, bliver det automatisk endnu bedre i morgen.”

Hvad driver
Ronni Vexøe Mortensen

  • Ronni elsker den absolutte topgastronomi.
  • Om det drejer sig om et forklæde eller en gastronomisk ret, er Ronni interesseret i at udvikle det og gøre det bedre.
  • Han kigger gerne fremad mod nye spændende udfordringer. Ikke tilbage.
  • Ronni nyder at være del af et team, der sammen knokler for at opnå det perfekte.
  • Souschefen er konstant drevet af at finde nye smagssammensætninger og måder at servere retterne.

    Kilde: Ronni Vexøe Mortensen

Mesterkok og Masterchef pryder forsiden af nyt VISITOR

Mesterkokken Jesper Koch pryder forsiden og fortæller i VISITOR, hvordan han insisterede på at blive kok. Mod forældrenes ønske. De mente nemlig, at det var for hård en branche. Idag er Jesper køkkenchef på Hotel Alsik i Sønderborg. Han er desuden dommer i Masterchef.

"ET JOB ER IKKE BARE ET JOB. MENS VI ER HER LEVER VI JO VORES LIV"

Rasmus Kofoed er en af landets bedste kokke og i front for den trestjernede Michelin-restaurant Geranium. Men ligesom han vil udfordre status quo med sin madlavning, ønsker han også at udfordre status quo, når det gælder ledelse. Farverige sokker er en del af værktøjskassen, når det gælder ledelse for topkokken.

VISITOR 06 2020

Herunder har vi samlet de artikler fra VISITOR 06 2020, der blev bragt online.

Vil du have abonnement
på VISITOR?

VISITOR går tættere på de profiler, som er med til at flytte grænserne i erhvervet. VISITORs mange nye formater skal forene indsigt og udsyn, der tilsammen skal inspirere jer til både effektivisering af driften og nytænkning af virksomhedens måde at drive forretning.

VISITOR forener forretningsforståelse med det personlige. Det traditionelle med det nye.

Få 6 numre af VISITOR for 999,00 kr.

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne