Frem til nytår vil forældre kunne få dagpenge, hvis deres børn er hjemsendt som følge af covid-19.

Den nye ordning træder i kraft, når den nødvendige lovgivning er gennemført og omfatter forældre til børn til og med 13 år. Ordningen blev aftalt mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter i går.

Hvor mange dage?

Forældrene får i op til 10 arbejdsdage (pr. barn) mulighed for at få udbetalt dagpenge på fraværsdage, hvor de ikke modtager løn eller holder ferie. Der kan kun udbetales støtte til en af forældrene pr. dag, barnet er hjemsendt.

Betingelser

Det er yderligere en forudsætning for at bruge ordningen, at medarbejderen er i et ansættelsesforhold, at medarbejderen ikke modtager løn under fraværet, og at forældrene opfylder betingelserne i barselsloven for ret til dagpenge, herunder beskæftigelseskravet.  Det er også en betingelse, at der ikke er mulighed for hjemmearbejde.

Hvis barnets forældre bor sammen, og de begge er lønmodtagere, er det en betingelse, at ingen af dem har mulighed for hjemmearbejde og, at de ikke har ubrugte omsorgs- eller afspadseringsdage, der kan bruges til at passe barnet. Er barnet konstateret smittet med covid-19, er det yderligere en betingelse, at barns 1. og/eller 2. sygedag er brugt, før retten til dagpenge indtræder.

Tro- og love erklæring

Hvis forældrene er samboende, skal der af begge forældres arbejdsgiver fremsendes en tro- og loveerklæring om, at der ikke er mulighed for hjemmearbejde.

Hvis barnets forældre ikke bor sammen, skal det kun den forældre, der ansøger om dagpenge, som skal fremsende en tro- og love erklæring.

Anmeldelse via Nemrefusion og udbetaling

Arbejdsgiver skal anmelde fraværet via Nemrefusion. Dagpenge udbetales direkte til medarbejderen, og ikke til arbejdsgiveren, da der jo ikke betales løn under fraværet.

Ret til fravær?

Den nye dagpengeordning indfører ikke nogen yderligere rettigheder til fravær eller løn under fravær. Dvs. det vil være en konkret vurdering, der er afgørende for, om medarbejderen retmæssigt vil kunne stille krav om at være fraværende fra arbejde på grund af hjemsendt barn.

Log ind