Af Katia K. Østergaard, adm. direktør i HORESTA
Det kræver noget helt specielt at komme til tops. Det gælder i erhvervslivet, indenfor sporten og i den grad i gastronomiens verden. For selvom man er født med et kæmpe talent, så skal det udvikles, udfoldes og udfordres i de optimale rammer.
I Danmark vokser kategorien af toprestauranter og mesterkokke år for år. Det sker, når erhvervet indfrier sit potentiale via et enestående samarbejde og kvalificeret sparring kokkene imellem. Dette fællesskab på tværs af restauranterhvervet har løftet de dygtigste danske køkkenchefer til at være i verdensklasse.
Men den position må ikke tages for givet. Det er ikke en selvfølgelighed, at den næste René Redzepi, Rasmus Kofoed eller Kenneth Toft-Hansen lige nu er på vej op gennem rækkerne i de danske restaurantkøkkener.
Én guldalder efterfølges ikke nødvendigvis af den næste. Det kræver talentudvikling og hårdt arbejde.
Derfor er dagens lancering af Gastro 2025 vigtigt. Regeringen har med et ambitiøst initiativ sat sig for at skabe de bedste rammerne for, at Danmark kan bevare positionen som gastronomisk stormagt i fremtiden. Frem mod 2022 er der øremærket næsten 50 mio. kr. til blandt andet et gastronomisk akademi og til at udvikle landets dygtigste madhåndværkere gennem inspiration fra ind- og udland.
I dag er det kokkenes fortjeneste, at dansk gastronomi prises over hele verden. Med denne investering understøtter regeringen ambitionen om, at de gode madoplevelser bliver endnu mere udbredte i hele landet, og at madens talenter udvikles under de optimale forudsætninger.
Og selvom det kan virke elitært, så er det rigtigt set at investere i toppen. Herfra vil de gode ideer uden tvivl forplante sig til hele Danmarks restaurantscene, som vi har set det ske gennem de seneste 10 år.
Et godt eksempel er den danske satsning på Bocuse d’Or. En konkurrence, som har åbnet øjnene for rigtig mange danskere om, at vi har en unik position i gastronomien. Ingen havde tidligere forestillet sig, at Danmark kunne vinde verdens mest prestigefyldte konkurrence – og da slet ikke i Frankrig! Eller at Danmark skulle opnå at have verdens bedste restaurant, Noma, gennem 4 år. Effekterne heraf har været uvurderlige for Danmark.
Om den næste danske indehaver af titlen som verdens bedste kok eller den næste danske køkkenchef på en trestjernet Michelin-restaurant kommer fra Tønder eller Thy, Blåvand eller Bornholm, ved vi ikke. Men vi ved, at det rigtige talent med Gastro 2025 får bedre forudsætninger for at nå sit mål - og at fremtiden for dansk gastronomi og Danmark er styrket.
SENESTE NYHEDSBREV
BRANCHENYHEDER
PRESSEKLIP
-
Kritik af offentlige kulturhuse: - OK, at de sælger hotdogs, men de skal ikke arrangere store fester
23-04-2024
-
Djurs Sommerland slår portene op til hidtil højeste nyhed
23-04-2024
-
Comwell Kellers Park kåret som Årets Spa
23-04-2024
-
Udviklingsplan lanceret med et brag: Nu står 10 kommuner sammen om at udvikle turismen på Fyn og Øerne
23-04-2024
-
Nyt Helsingør-hotel kan få 100 værelser
23-04-2024
-
Branchedirektør træder ind i VisitAarhus' bestyrelse
23-04-2024
-
Jyder hentede flest medaljer til DM i Skills
23-04-2024