Når der i denne uge kåres en uofficiel verdensmester i gastronomiens kunst ved konkurrencen Bocuse d’Or, så handler det i virkeligheden om meget mere end det. For mens danske Kenneth Toft-Hansen og hans assistent Christian Wellendorf går i køkkenet, så vil hele verdens madjournalister, fagfolk og eksperter kigge mod Bocuse d’Or for at få et indblik i, hvordan gastronomien udvikler sig, og hvem der skubber til grænserne for, hvad man troede var muligt.

Derfor er det af stor betydning, at Danmark er med, når topplaceringerne bliver uddelt og bygger videre på de fremragende resultater, som tidligere danske deltagere har lavet i konkurrencen. For disse præstationer inspirerer de madprofessionelle og har uden tvivl været med til at gøre Danmark til et land, som står tydeligt på radaren for foodies og gastroturister fra hele verden.

I HORESTA huser vi Bocuse d’Or-sekretariatet, og vi gør en aktiv indsats for skabe de bedste betingelser for den danske kandidat. Kenneth Toft-Hansen er omringet af et dedikeret, hårdtarbejdende team, og han sparrer med nogle af de dygtigste kokke i landet, så han kan præstere sit ypperste i Lyon. Men arbejdet hverken starter eller stopper med konkurrenceuret i den franske storby.

Gastronomiens frontposition kræver hårdt arbejde, og kampen om international opmærksomhed er hård. Samtidig kan bevågenheden hurtigt forsvinde igen. Andre lande har nemlig også indset, hvad stor gastronomisk bevågenhed kan medføre. I Danmark har præstationer i Bocuse d’Or, høst af Michelin-stjerner og et stærkt udviklings- og kvalitetsfokus i restauranterhvervet alt sammen bidraget til international interesse for dansk madlavning.

Og når konfettien er dalet, og vi – forhåbentlig – har endnu en dansk topplacering i Bocuse d’Or, så handler det for branchens danske virksomheder om at være klar, når både international presse og gastroturister selv vil afprøve den danske madkultur med fornyet styrke. De danske restauranter er heldigvis vant til at give gæsterne store oplevelser hver eneste dag, så turister og madkendere får oplevelser, der gør hele rejsen til Danmark turen værd.

Et stort arbejde er gået forud

Ligesom med andre sportsgrene er det inspirerende, når nogle går forrest, og yder noget ud over det sædvanlige. Konkurrencer som Bocuse d’Or er med til at dyrke branchens kokkefaglige stolthed, og de store præstationer skaber inspirerende rollemodeller, som alle madhåndværkere kan se op til.  Og det bidrager til, at vi også har et stærkt erhverv i fremtiden.

Danmark har én gang haft en deltager øverst på podiet, da Rasmus Kofoed vandt Bocuse d’Or i 2011. Han har samtidig vundet både bronze og sølv. Men han er ikke den eneste danske medaljevinder i konkurrencen. I 1993 vandt Jens Peter Kolbeck sølv, og det samme gjorde Jeppe Foldager i 2013.

Sammen med de øvrige danske pragtpræstationer har det været med til at skabe en respekt for dansk gastronomi og den rødhvide delegation, når konkurrencen hvert andet år finder sted i Lyon. Og det er vigtigt. Branchens meningsdannere har øjnene rettet mod Lyon i denne uge, og skal Danmark have det fulde udbytte, så handler det om at forvalte opmærksomheden til nysgerrighed, således de vil vide mere.

Kort sagt er Bocuse d’Or stedet, hvor trends og hype kan skabes med maden og smagen i højsæde. Med endnu en toppræstation i denne uge, skal restaurantscenen herhjemme være klar til endnu en bølge af madentusiaster, som vil mærke på egen krop, hvor fantastisk dansk gastronomi er.

Log ind