HORESTA er alvorligt bekymret for, at dansk turisme mister momentum de næste to år. Både når det gælder markedsføringen af Danmark som destination og udviklingen af projekter, der kan styrke turisterhvervet.

Bekymringen skyldes, at de er indgået en politisk aftale om at organisere dansk turismefremme på en ny måde. Aftalen betyder, at kommunerne skal samle turismeindsatsen i 15-25 nye destinationsselskaber. Disse destinationsselskaber skal drive turismen frem og være professionelle medspillere til erhvervet. Men modellen stiller store krav til kommunernes evne til at tænke ud over egne grænser.

”Problemet er, at regionerne er sat fra bestillingen med udgangen af 2018, mens kommunerne har fået til udgangen af 2020 til at finde sammen i nye destinationsselskaber. Jeg kan frygte, at vi risikerer at miste momentum undervejs”, siger Jens Zimmer Christensen, der er formand for HORESTA.

Han gør opmærksom på, at selv om der i disse år er vækst i dansk turisme, mister vi fortsat markedsandele til landene omkring os. To år uden et stærkt forankret turismefremmesystem, kan derfor komme til at gøre rigtig ondt på turisterhvervet.

”Hotel-, restaurant- og turisterhvervet investerer i disse år milliarder af kroner i ny kapacitet og nye faciliteter. Det sker, fordi vi har historisk vækst. Men det vil være en katastrofe for disse virksomheder, hvis det offentlige svigter sin opgave, fordi organiseringen er kommet ud af takt på grund af ny struktur. Det må ganske enkelt ikke ske. Derfor skal kommunerne i gang med det samme med at skabe den nye struktur for turismefremme”, siger Jens Zimmer Christensen.

Han kalder det dybt beklageligt, at når kommunerne er lykkedes med at sikre den ønskede forenkling og effektivisering af turismeindsatsen, så kan den økonomiske gevinst bruges til andre prioriteter i kommunerne som aftalt i økonomiaftalen med regeringen.

”Det er klart, at det vil være en fristelse for dem. Man må bare ikke glemme, at turismen er et af de erhverv, der i fremtiden skal skabe vækst og velstand. Derfor kommer det til at koste velfærd på længere sigt, hvis man tror, at turismeudviklingen kan sættes på pause i et par år. Det vil være en alvorlig fejltagelse”, siger Jens Zimmer Christensen.

Log ind