Alle nyvalgte arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdslederrepræsentanter skal gennemføre en lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse. Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse varer 22 timer, og skal gennemføres indenfor de første 3 måneder efter at medlemmerne er valgt eller udpeget. Som noget nyt i 2022 kan den grundlæggende arbejdsmiljøuddannelse gennemføres 100 % online.
HORESTA samarbejder med DA om udbud af arbejdsmiljøkurser. Information om kurserne kan findes på www.dakurser.dk.
Supplerende uddannelse
Herudover skal arbejdsgiveren tilbyde både arbejdsmiljørepræsentanter og arbejdsledere løbende yderligere arbejdsmiljøuddannelse. Allerede indenfor det første år skal medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen have tilbudt to dages supplerende uddannelse. Og hvert af de efterfølgende år skal arbejdsgiveren tilbyde uddannelse svarende til 1½ dags varighed til medlemmerne. Det er op til det enkelte medlem af arbejdsmiljøorganisationen, om man vil takke ja til tilbuddet om uddannelse.
Der er mange forskellige muligheder for valg af kurser, når man skal tilbyde medlemmerne den supplerende uddannelse. Formålet skal blot være at sikre, at medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen får den nødvendige opdatering af deres kompetencer, så de kan løfte deres opgaver i arbejdsmiljøorganisationen.
Arbejdsgiveren afholder udgifter, der er forbundet med deltagelsen i arbejdsmiljøuddannelsen og dækker tab af indtægter for arbejdsmiljøorganisationens medlemmer. Det er også muligt at lave virksomhedskurser, hvis man er en større virksomhed med mange arbejdsmiljørepræsentanter.
Tidligere var det et krav, at arbejdsgiveren skulle sørge for, at der ud fra virksomhedens arbejdsmiljøbehov hvert år blev udarbejdet en kompetenceudviklingsplan for den supplerende uddannelse. I 2022 er kravet bortfaldet.
Det er muligt at søge om midler i kompetencefonden til de arbejdsmiljøkurser, der ikke er lovpligtige.
Bemærk venligst, at ovennævnte ikke er og ikke kan erstatte juridisk rådgivning. Medlemsvirksomheder anbefales at kontakte HORESTA´s juridiske afdeling for yderligere rådgivning på tlf. 35 24 80 40.
Indholdet på denne side er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.
Indtast din e-mail og dit password for at logge ind.
Ugyldigt login
ARBEJDSMILJØ
Download materiale
Vi har samlet en række af de materialer vi henviser til, så du hurtigt kan downloade dem fra siden:
Indholdet på denne side er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.
Indtast din e-mail og dit password for at logge ind.
Callcenter
juridisk rådgivning
HORESTAs callcenter er åbent
Mandag - fredag kl. 08.30 - 16.00
Tlf.: +45 35 24 80 40
Mail: [email protected]
Har du læst dette?
Rasmus Munk giver dårlig ledelse kniven
Råb og skrig, fysisk vold, uendelige arbejdsdage og et stramt hierarki med nultolerance over for fejl. Det har været virkeligheden for mange unge kokke på alverdens gourmetrestauranter, også for Rasmus Munk. I dag insisterer han, som leder af den verdensberømte restaurant Alchemist, på en anden kultur til gavn for medarbejderne og sig selv, skriver Lederstof.dk.
Ny trepartsaftale styrker arbejdsmiljøindsatsen
Dansk Arbejdsgiverforening har sammen med arbejdsmarkedets øvrige parter og Arbejdstilsynet indgået ny trepartsaftale om virksomhedernes arbejdsmiljøindsats. Aftalen indeholder en række anbefalinger og konkrete forslag om arbejdsmiljøorganisationen, arbejdspladsvurderingen og arbejdsmiljøuddannelsen.
Minister om arbejdsmiljø for kokkeelever: ”Det er helt uacceptabelt”
Københavns restauranter høster international anerkendelse, priser og præmier, men virkeligheden ude i køkkenerne lever ikke nødvendigvis op til den behagelige oplevelse, man har som gæst, skriver Politiken i dag. Arbejdsforholdene i køkkenerne er ofte dårlige, med ubetalt overarbejde, mobning og seksuel chikane. Det fortæller 21 kokkeelever om til avisen.