En særlig problemstilling, der knytter sig til ansættelse af unge i hotel- og restaurationsbranchen, er unge og alkohol.
Ifølge restaurationsloven må unge under 18 år som udgangspunkt ikke arbejde i åbningstiden i lokaler, hvor der udskænkes alkohol. Det gælder også for fx garderober og toiletter tilknyttet serveringslokalet.
En vigtig undtagelse hertil er trådt i kraft i 2017, hvorefter unge mellem 15 og 18 år, som ikke er omfattet af undervisningspligten, har lov til at arbejde mellem kl. 06:00 og 20:00 i lokaler, hvor der udskænkes alkohol. Dette gælder dog kun, hvis den pågældende alene er beskæftiget med afrydning, opdækning, rengøringsarbejde, modtagelse af bestillinger eller servering af stærke drikke. Desuden skal restaurationens hovedformål være servering af mad, og serveringen af stærke drikke skal ske i forbindelse hermed. Undtagelsen forudsætter, at der føres opsyn af en person over 18 år.
En anden undtagelse til dette gælder for unge under uddannelse til tjener eller unge, der er udlært som tjenere, samt værtens børn og børnebørn, som ligeledes har lov til at arbejde mellem kl. 06:00 og 20:00 i lokaler, hvor der udskænkes alkohol.
Unge under 18 år må i øvrigt gerne arbejde i restaurantens køkken eller opvask, når blot de ikke opholder sig i serveringslokalerne.