Der har den seneste tid været stor opmærksomhed på seksuel chikane og anden krænkende adfærd på arbejdspladserne.  I januar 2021 indledte regeringen indledt trepartsdrøftelse med arbejdsmarkedets parter om bedre forebyggelse af seksuel chikane på danske arbejdspladser.

Senest offentliggjorde VIVE i april 2021 en større undersøgelse af omfanget af krænkende handlinger og konflikter på det danske arbejdsmarked, som blev udarbejdet på foranledning af beskæftigelsesministeren. Undersøgelsen tog afsæt i et spørgeskema besvaret af 7.981 respondenter. Den nye undersøgelse viser at;

  • Omfanget af mobning på de danske arbejdspladser viser i denne analyse at udgøre 7,3 pct. Og her synes at være et fald i niveauet i forhold til tidligere undersøgelser
  • Der heldigvis er endnu færre, der rapporterer at have været udsat for seksuel chikane (2,8 pct.) og 1,9 pct. af disse angiver kollega eller ledelse som krænkeren. Inden for rengøring- og restaurationsbranchen er der 3,3 pct. som har været udsat for seksuel chikane de seneste 12 måneder.
  • Diskriminering på arbejdspladsen udgør 6,2 pct. og her angives køn og etnicitet som den primære årsag

Du kan læse hele analysen her.

Med den store opmærksomhed der er på området, er det stadig særligt vigtigt, at man som arbejdsgiver tager sig sine forholdsregler, så krænkende handlinger, mobning og seksuel chikane ikke finder sted.

HORESTA anbefaler sine medlemmer at have en klar personalepolitik for krænkende handlinger, mobning og seksuel chikane. Skulle I have behov for tilpasning eller udbygning af jeres materiale, er der mulighed for at lade sig inspirere af det eksempel, som HORESTA har udarbejdet og som du finder i den blå boks til højre på siden.

Der er også mulighed for, at lade sig inspirere til dialog i virksomheden via vores Branchefællesskab; Service – Turisme branchefælleskabet for arbejdsmiljø, hvor der både findes ”10 gode råd” og videoer, som kan danne grundlag for dialogen. Du finder materialet Du finder materialet her.

Beskæftigelsesministeriet har ligeledes udarbejdet ”10 gode råd til forebyggelse", som I også kan lade jer inspirere af. Du finder rådene i den blå boks til højre på siden.”

HORESTA har i samarbejde med 3F PSHR lavet en plakat, som vi opfordrer alle til at printe og hænge op i kantinen eller lignende sted, hvor medarbejderne ser den. I kan se plakaten herunder og downloade den i pdf A3 her. English version here.

Yderligere materiale

Af yderligere materiale kan der henvises til det af BFA service og turisme udarbejdede, som kan findes på nedenstående link. Her er der blandt andet en folder, som kan downloades og 4 små film, der kan bruges som afsæt for behandling af emnet, fx personalemøder. Filmene eksemplificerer situationer, der kan opstå i en arbejdsrelateret situation. Endvidere ligger der ”10 gode råd”, som også kan danne grundlag for forebyggelse af seksuel chikane på arbejdspladsen.

Klik her for - BFAs 10 gode råd

Download

Indholdet på denne side er kun synligt for medlemmer af HORESTA. Vores eksperter rådgiver vores medlemmer inden for hoteller, restauranter og turismevirksomheder om alt fra jura og fødevarer til miljø, økonomi & politik. Hvis du vil have glæde af vores viden, er du meget velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak.

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne