I forlængelse af regeringens forslag, om at hæve håndværker- og servicefradraget, bringer HORESTA igen sit udspil om et oplevelsesfradrag på banen. HORESTA har tidligere foreslået et oplevelsesfradrag på 18.700 kr. per person, samme beløb som håndværkerfradraget. Man kunne fastsætte, at det skulle gælde oplevelser/ ydelser købt af en virksomhed, med en minimumsgrænse på kr. 300 og et krav om digital betaling. SKAT skal lige som håndværker-/ servicefradraget gennemføre stikprøvekontrol. Men man kunne også forestille sig at lave en bredere definition, så de 50.000 kr. afsat til service- og håndværksydelser også omfatter oplevelser.

I det nuværende forslag om at udvide håndværker- og servicefradraget har man valgt at fokusere hjælpen på de dele af serviceerhvervet, der har været ramt mildest af Corona-krisen. Der er ikke store problemer i byggeriet, hvor fremskyndelse af renoveringer, suspendering af anlægsloftet mv. har hjulpet dem godt i gennem krisen. Ifølge tal fra Danmarks Statistik (jf. vedhæftede faktaark) har hotel og restaurantbranchen i 2020 tabt 13,1 mia. kr. ( -30,5 pct.) mod kun 0,5 mia. kr. i bygge anlægsbranchen (-0,3 pct.).

En støtte til oplevelseserhvervet er samtidig en effektiv støtte til at skabe arbejdspladser. Turisme- og oplevelseserhvervet har historisk ansat, udannet og opkvalificeret mange fag- såvel som ufaglærte fra alle sociale lag i samfundet. Her kan nævnes, at vi, før COVID-19, var det erhverv der, af alle erhverv, siden finanskrisen, skabte flest arbejdspladser. Fra 2009-2019 skabte vi 37.845 jobs1, hvilket er en stigning på 42,8 pct. på 10 år.

 

 

Vi er samtidigt et erhverv, hvor man vil kunne understøtte regeringens ambitioner om grøn vækst. I Concitos plan for Grøn Genstart , er det ene af fem hovedspor man ifølge Concito bør understøtte for at accelerer grøn omstilling nemlig ’understøttelse af grønne forbrugsmønstre (service og oplevelser) ’, netop fordi, at klimaaftrykket for forbrug i service og oplevelsesindustrien er relativt lavt og klimavenligt. Et oplevelsesfradrag er altså en grøn måde at skabe vækst og samtidigt redde et erhverv.

Håndværkerfradraget holdt hånden under danske håndværksvirksomheder efter finanskrisen, nu kan et oplevelsesfradrag holde hånden under oplevelsesvirksomheder, herunder restauranter, caféer, campingpladser, vandrehjem, hoteller, attraktioner, forlystelsesparker, teatre, koncertsteder m. v i den nuværende krise. Og vi håber derfor, at I politikere vil inkludere turisme- og oplevelseserhvervet i jeres støtte til serviceerhvervene.

1 Danmarks Statistik, Arbejdstidsregnskab, 19-std. gr.
2 https://concito.dk/udgivelser/groen-genstart

 

Frokostselskab kaster sig ud i hård overlevelseskamp

Fra forventninger om en heftig kickstart på det danske frokostmarked i 2020 til rendyrket kamp for overlevelse i år. Frokostselskabet 506 har gennemgået en vild rutschebanetur gennem det seneste år og kalder nu anden nedlukningsbølge for kritisk. Det har fået direktør Sven Møller til at komme med nødråb på sociale medier til sit netværk, skriver FødevareWatch.dk.

Mette Frederiksen trods mindre smitte: Tiden er ikke til at åbne op

Selv om smittetallene er nedadgående, er det alt for tidligt at begynde at snakke om at åbne samfundet op, da den mere smitsomme britiske variant spreder sig i Danmark. Sådan lyder det søndag aften fra statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook, skriver Ritzau.

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne