Turisme- og oplevelseserhvervet har en stor betydning for dansk økonomi både nationalt og lokalt. Det skaber økonomi, arbejdspladser og tilbyder en vej ind på arbejdsmarkedet for mange mennesker.

Konkurrenceevnen er altafgørende for dansk turisme, når vi skal genvinde vores markedsandele i en forventet økonomisk svækket verden efter Corona-krisen. Konkurrenceevnen er hæmmet af, at Danmark har et meget højt skatte- og afgiftsniveau og er en af de dyreste destinationer, som en turist kan besøge. Dette bekræftes af undersøgelser, der viser, at turisternes tilfredshed med et besøg i Danmark ofte er negativ, når pris måles ift. kvalitet.

Kampen om de udenlandske turister er vigtig. Udenlandske turister har indtil nu haft et forbrug på kr. 55 mia. årligt og udgør 43 pct. af den samlede omsætning i erhvervet. Særlig kampen med vores nærmarkeder er hård. Her betyder prisniveauet meget for, hvor turisterne tager på ferie. Mange af vores nabolande har nedsat moms på både overnatning og bespisning, hvilket betyder, at moms på hotelovernatninger og restauranter er mindre end på mange varer og andre tjenesteydelser. Vores nærmeste konkurrenter har brugt en målrettet momsnedsættelse til at tiltrække turister og skabe økonomisk vækst.

Danmark har Europas højeste moms på hoteller og restauranter, og hvor danske hoteller og restauranter betaler 25 pct. i moms, betaler f.eks. svenskerne 12 pct. i både hotel- og restaurantmoms, mens tyskerne betaler 7 pct. i hotelmoms og 19 pct. i restaurantmoms. I lyset af Covid-19 har Tyskland yderligere nedsat momsen til 5% for begge.

Lignende momsnedsættelser er sket i Norge, Østrig, Belgien og Tjekkiet. Det sætter Danmark endnu mere under pres.

 

HORESTA foreslår

  • At momsen på ydelser købt på hoteller og restauranter – overnatninger og bespisning (F&B) - nedsættes til samme niveau som de mest konkurrencedygtige af vores nabolande, og således nedsættes til 8 pct. i hvert fald frem til udgangen af 2022.


    GÅ TILBAGE TIL OVERSIGTEN

Momskort og
Turismens betydning for Danmark

Log ind

NYHEDSBREV
HOLD DIG OPDATERET MED NYHEDER FRA HORESTA

Venligst accepter betingelserne