Horesta

 

mad

Undgå norovirus i buffeten

Sådan smitter norovirus
Norovirus smitter både direkte fra person til person via opkast eller afføring, og indirekte via fx grydeskeer, håndtag m.m., vand og fødevarer.

Ganske få viruspartikler (10-100) kan være nok til, at man får Roskildesyge. Smittede personer udskiller meget virus via afføring og opkast (1 million til 1 milliard partikler pr. gram). Personer kan smitte op til to dage efter, de er blevet raske.

Normalt bliver mellem 30% til 80 % af dem der udsættes for smitte, syge. 

Læs Fødevarestyrelsens vejledning til buffet (pdf)

Læs Fødevarestyrelsens vejledning "sådan vasker du hænder". (pdf)

Hvilke fødevarer kan man blive syg af?
Alle fødevarer, som kommer i kontakt med virus, kan gøre mennesker syge.

Virus kan forurene fødevarerne i alle led fra produktion til servering. Det sker oftest ved brug af forurenet vand eller ved smitteoverførsel fra en syg medarbejder.

Fødevarer, der har givet udbrud af roskildesyge, er skaldyr, især rå østers, salat, frosne hindbær, delikatesse mad, bageriprodukter og drikkevand.

Undgå norovirus
God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er nøgleord, hvis man vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre med norovirus. Fx bør man altid skylle frugt og grøntsager grundigt, og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Norovirus er meget modstandsdygtige og tåler fx frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer.

Kog frosne hindbær 
For restauranter og storkøkkener gælder det, at frosne hindbær skal opkoges i et minut inden brug i mad som ellers ikke er varmebehandlet, f.eks. desserter og lagkager.
Læs Fødevarestyrelsens pressemeddelelse d. 1. oktober 2012 

Undgå at lave mad ved sygdom
Hvis man er syg af norovirus og umiddelbart efter, man har været syg, bør man ikke tilberede mad til andre mennesker. Man kan nemlig smitte andre via fødevarer. Ifølge Fødevareloven må personer, der kan overføre smitte ikke have med fødevarer at gøre.

  • Bliv hjemme fra arbejde, hvis du har – eller lige har haft – Roskildesyge (48 timer efter du er symptomfri). 
  • Vær særlig opmærksom på hygiejnen, hvis dine bofæller ligger med Roskildesyge
  • Vask altid hænder med vand og sæbe efter toiletbesøg og hyppigt ved madlavning.

Husk også:  

  • Kog frosne hindbær, som du bruger til smoothies, desserter og andre fødevarer, der ikke bliver varmet op.
  • Tag særlige forholdsregler ved spisebuffeter.
  • Skyl frugt og grønt grundigt.
  • Gør ekstra grundigt rent, hvis personalet har haft Roskildesyge.

Gode hygiejneråd for at undgå norovirus ved buffeten

Gæsten

  • Vask hænderne grundigt, inden du går til buffet'en
  • Vask hænderne grundigt efter toiletbesøg
  • Brug tænger og skeer til at tage maden med, og sig det til køkkenet, hvis tagtingene er faldet ned i skålen
  • Hold om brødet med et klæde, når du skærer det
  • Tag en ny tallerken ved en ny portion
  • Hold dig fra buffet'en, hvis du er syg med opkast eller diarré - du smitter andre

I køkkenet

  • Der skal være lange tænger og skeer i skåle og på fade. Tagting må ikke kunne falde ned i skålene
  • Der skal være et stramt klæde om brødet, som spisegæsten selv skærer
  • Når et fad er tomt skiftes hele fadet med et nyt fad og nye tagting. Man må ikke fylde ny mad op i rester
  • Det er godt at dosere maden, så det ikke er nødvendigt at genbruge madrester fra buffet dagen efter
  • Letfordærvelige madrester skal varmebehandles ved mindst 75 grader inden evt. genbrug
  • Buffet'en skal være overvåget, og der skal være procedurer for hvordan det foregår

Grundig rengøring
Norovirus kan overleve i produktionsmiljøet fra få dage til flere måneder. Derfor er det vigtigt, at virksomheden gør grundigt rent, hvis personalet har haft Roskildesyge. Specielt er det vigtig at være opmærksom på toiletområder. Virksomheden bør være opmærksom på at bruge rengøringsmidler, der er effektive mod norovirus.       

Syg af norovirus - roskildesyge?
Hvis man er syg af norovirus er symptomerne kvalme, diarré vandig ikke-blodig, pludselig opkast, mavepine og mavekramper. Nogle får også lav feber, kuldgysninger, hovedpine og smerter i led og muskler.
Der går gerne fra 12 til 48 timer fra et menneske er smittet med norovirus, og til sygdommen bryder ud. Man er typisk syg i 24 til 60 timer.

 Læs mere her

 

For yderligere information kontakt:

Tine Skriver

Fødevarechef,
Fødevarer
Tlf.: + 45 35 24 80 80tsk@horesta.dk

login  



Få et login/password >Har du glemt dit password? >

Nyhedsbrev

Tilmeld dig HORESTAs nyhedsbrev og hold dig opdateret på branchenyt, lovgivning, arbejdsret, fødevarer og miljø
Tilmeld nyhedsbrev >